Ian-SiegalIan Siegal je rođen je 1971. godine „na krajnjem jugu“ (Engleske). Za razliku od njegove („post punk“) generacije, Siegalova najranija muzička interesovanja išla su u daleku r’n’b prošlost (Buddy Holly, Jerry Lee Lewis, Elvis, Chuck Berry), da bi ubrzo, logično, na red došao i Muddy Waters.

Profesionalnu karijeru je započeo kada je kao roadie u bendu svog rođaka jedne večeri neočekivano dobio priliku da zameni pevača.

Pažnju publike van Engleske privukao je nastupajući na dve uzastopne evropske turneje (2003. i 2004.) kao predgrupa sastava Bill Wyman’s Rhythm Kings, nakon čega je usledila britanska turneja sa sinom Siegalovog idola Muddyja Watersa – Big Billom Morganfieldom koji je još tada rekao: „Da je moj otac živ, kada bi čuo Iana siguran sam da bi rekao – to je moj sin“.

Podjednako je uspešan kako u solo nastupima na kojima svira slide gitaru, tako i u pratnji sopstvenog benda, ali i sa drugim postavama, među kojima on posebno ističe nastup u klubu London’s Jazz Café 2005. godine sa grupom koju su činili nekadašnji članovi sastava Muddyja Watersa, uključujući i (tada devedesetdvogodišnjeg) Pinetopa Perkinsa.

Nastupi na velikim festivalima (Edinburgh, Lugano, Peer, North Sea Jazz) potvrdili su ga kao jednog od najprirodnijih, najizražajnijih i najuzbudljivijih blues umetnika današnjice, pa je nedavno uvršten i u referentnu publikaciju Penguin Book of Blues Recordings, u kojoj se, između ostalog, za njegov album Swagger kaže da je “retka kombinacija pameti i umeća”, a magazin Mojo ga je ocenio  kao jedan od najinventivnijih blues albuma ikada snimljenih u Britaniji.

Ovogodišnji album The Skinny na kome je svoju muziku obogatio uticajima ritmova  Severnog Mississippija Ian Siegal je snimio u Americi  u produkciji Codyja Dickinsona i već sada kritika i publika smatraju ovaj CD njegovim najboljim ostvarenjem. Nedavno je Britanska Blues Fondacija dodelila Ianu nagradu za najboljeg britanskog blues muzičara ove godine.

Ian Siegal će nastupiti sa svojim triom koga čine bas gitarista Andy Graham i bubnjar Nikolai Bjerre. Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Doma omladine po ceni od 1.000 dinara.

 

.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.