Phil Niblock

 

Trio će nastupiti u Kino Sali Muzeja Istorije Jugoslavije u utorak 17. jula  u 21h, uz besplatan ulaz. Performans Svetlane Maraš koji je bio planiran da se održi u Atrijumu Narodnog muzeja dan kasnije je otkazan.

Phil Niblock  je multimedijalni umetnik, koji koristi muziku, film, fotografije, video i kompjutere. Njegova muzika je puna glasnih dugotrajnih tonova , ispunjena mikrotonovima, koja na instrumentima pobuđuje nove zvuke u prostorima gde se izvodi. Istovremeno film ili video prikazuju ljude tokom rada ili kompjuterski kreirane apstraktne slike. Legendarni kompozitor je i dalje aktivan u svojoj 79-oj godini. Već više od 40 godina komponuje i nastupa širom sveta.

Od 1985. je direktor Experimental Intermedia Foundation u Njujorku gde je bio angažovan još od 1968. godine, a od 73. je i producent  koji je organizovao izvođenje preko 1000 performansa različitih umetnika. Ujedno je glavni urednik izdavačke kuće XI Records. Sličnu organizaciju je oformio u Gentu, Belgija “EI v.z.w. Gent”, radi pomoći umetnicima koji tu dolaze na duže, da bi ostvarili svoje instalacije. Muzika Fila Nibloka se može naći na etiketama XI, Moikai i Touch. Njegovi  DVD-jevi sa  filmovima i muzikom su objavljeni za etiketu Extreme.

Katherine Liberovskaya je video/media umetnica bazirana u Montrealu i Njujorku. Počela je da eksperimentiše sa videom od 80-ih, praveći brojne video filmove, video instalacije i performanse koji su prikazivani širom sveta. Od 2001. njen rad je usmeren na saradnju sa kompozitorima i sound artistima najviše kroz žive nastupe u kojima se kombinuje video i zvučni performans, a najviše sa umetnicima kao što su Phill Niblock, Al Margolis/If,Bwana, Keiko Uenishi (o.blaat), Zanana,Hitoshi Kojo, Tom Hamilton, David Watson, Anne Wellmer, David First. Uz umetnički rad, bavi se organizovanjem i pripremom programa u Montrealu u Studiju XX i Espace Vidéographe, kao i u Experimental Intermedia I OptoSonic Tea seriji performansa u galeriji/klubu Diapason u Njujorku.

Al Margolis je još 80-ih godina bio aktivan na Američkoj underground kasetnoj sceni preko svoje etikete Sound of Pig Music, i kao suosnivač etikete za eksperimentalnu muziku Pogus Productions. Pod umetničkim imenom If, Bwana od 1984. kreira muziku na granici izmedju spontanih zvučnih konstrukcija u studiju i organizovanih kompozicija. Trenutno Margolis radi kao direktor etiketa Deep Listening, XI Records i Mutable Music; svra bas u legendarnom punk/post-punk bend Styrenes  i nastavlja karijeru kao If, Bwana. Snimao je i nastupao sa umetnicima kao što su Pauline Oliveros, Ione, Joan Osborne, Monique Buzzarté, Katherine Liberovskaya, Adam Bohman, Ellen Christi, Fred Lonberg-Holm, Jane Scarpantoni, Ulrich Krieger, David First, i Dave Prescott, između ostalih.

 

Ovaj trio će izvesti program pod nazivom “A Variation by Sets”:

 

  • Deo 1: Katherine Liberovskaya, live video i Al Margolis (If, Bwana), muzika

  • Deo 2: Al Margolis (If, Bwana) muzički performans

  • Deo 3: Live Video – Katherine Liberovskaya, uz živi  mix audio materijala Fila Nibloka

U svom setu Niblok miksuje svoje materijale zasnovane na različitim terenskim snimcima. Istovremeno Liberovskaja miksuje video materijal sa Jitter/Max/MSP iz svoje bogate lične baze snimaka, nastalih u poslednjih 15 godina.

  • Deo 4: Muzika i Film (video) Fila Nibloka

Muzika: Poure and Sethwork; Film: China88.

 

5 komentara na “Ring Ring na Belefu: julski program”

  1. Pozdrav Bojane. Da li je ta Kino Sala u Boticevoj? Last.fm (valjda) dezinformisuce izbacuje Vlajkovicevu? I sve pohvale za ovaj jedinstven dogadjaj…

    1. last fm nije pod nasom kontrolom, pa moze da pise sta zeli, naravno u Boticevoj, tamo je Tito gledao filmove, a Phil se raduje da ponovo nastupa u Beogradu, gde ima puno prijatelja

  2. Sinoc smo bili u sredistu zemlje i slobodno plutali u svemiru, slobodno vibrirali na vodenim turbinama, slusali nevirtuozne remikse „bumbarovog leta“, pitali se zasto clanovi duvackog orkestra padaju u delirijum tremens na kraju tacke, skruseno posmatrali radnike na plantazama s kojima bi i Tito rado seo da podeli koju pljugu, i pitali se da li uspavljujuci klavir-cimbal-harficni tonovi mogu biti vise iz laboratorije dr. mezmera(romantizirana biografija, znam i kudosi svima koji su ostali do antologijskog trenutka kada je zujanje prestalo a slike nastavile ♥)

    video 1 : http://www.youtube.com/watch?v=ESwOrs5p9mE i video 2: http://www.youtube.com/watch?v=ESwOrs5p9mE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.