Diskografsku kuću Impulse! osnovao je 1960. godine producent Krid Tejlor. Među prvim umetnicima sa kojima je kuća ostvarila saradnju bili su Rej Čarls, Gil Evans, Oliver Nelson i Džon Koltrejn. Koltrejn je potpisao ugovor u aprilu 1961. godine, debitujući u novoj sredini sa albumom „Africa/Brass“. Do kraja karijere ostao je veran ovoj produkciji, koju su zbog njegovih uspeha nazivali „kućom koju je Trejn podigao“.

Kompletan katalog kuće Impulse! danas se nalazi u posedu Verve Music Group, pod okriljem koncerna Universal Music. U okviru serije Originals, između 2007. i 2011. godine reizdano je 25 Koltrejnovih albuma objavljenih za Impulse!, kao pet petostrukih CD kolekcija i pojedinačno. Ova izdanja odlikuje izuzetno kvalitetan remastering.

Čućemo muziku sa pet reizdanja objavljenih 2011. godine, koje je tonski obradio inženjer zvuka Kevin Rivs, iz njujorškog studija Sterling Sound.

„Expression“ je poslednja ploča koju je za objavljivanje pripremio sam Koltrejn, a koja se pojavila neposredno posle njegove smrti. Na njoj se nalazi legendarni duet flauta sa Feroom Sandersom, „To Be“, kao jedini Trejnov snimak na kome svira flautu tokom cele numere.

„Cosmic Music“ je objavljen 1968. godine. Sadrži dve numere Koltrejnovog poslednjeg kvinteta sa gostujućim perkusionistom Rejom Epltonom kao i dve numere koje je Elis snimila za potrebe kompletiranja albuma, 1968. godine.

„Transition“ predstavlja snimke Koltrejnovog klasičnog kvarteta iz proleća 1965. godine. Radi se o ambicioznom i kvalitetnom ostvarenju, koje se, kako ime albuma nagoveštava, smatra prelazom između bluz/modalnog pristupa i fri džeza Koltrejnovih poslednjih godina.

Album „Sun Ship“, sa pet kompozicija, snimljen je u leto 1965, a objavljen 1971. godine, takođe u pratnji klasičnog kvarteta. Zvuk je agresivniji nego na“Transition“, sa više slobode u Koltrejnovom izrazu, jasnije nagoveštavajući promenu koja će ubrzo uslediti.

Konačno, predstavljamo i album „Live in Seattle“, sa koncerta iz septembra 1965. godine, na kom su se kvartetu pridružili bas klarinetista Donald Rafel Garet i saksofonista Fero Sanders. U verziji iz 1971. godine, objavljen je kao dvostruki vinil sa četiri numere.

 

Slušamo albume:

  • John Coltrane – Expression

  • John Coltrane and Alice Coltrane – Cosmic Music

  • John Coltrane – Transition

  • John Coltrane – Sun Ship

  • John Coltrane – Live in Seattle Featuring Pharoah Sanders

 

Autor i voditelj emisije je Vojislav Pantić.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.