Zadovoljan svojim prethodnim albumom “The Rub And The Spare Change”, Michael Formanek nastavlja saradnju u istom sastavu (Berne-Taborn-Cleaver). Kockice su se vremenom slagale i omogućile mu da muziku koju piše još više prilagodi ovim muzičarima. Nesputanost i energetski naboj karakteristični za pomenuti projekat sada su zamenjeni čvršćom strukturom kompozicija i nešto hladnijom atmosferom.

Kao glavna karakteristika albuma mogla bi se istaći blaga i prijatna tenzija trilera koji vam se i dalje gleda, iako ubistva nema. Ne nudi se razrešenje, već je pre reč o lepoti mogućnosti koje bi mogle proisteći iz ovog projekta, dok bend sigurnim koracima ide od užurbanog (numera “Small Places”) ka hipnotičkom (“Pong”), do mističnog (“Wobble And Spill”) i nazad.

Moguće je napraviti grubu podelu u okviru četvorke na “soliste” Bernea i Taborna sa jedne i “ritam sekciju” Formaneka i Cleavera sa druge strane. Iako je akcenat na kompoziciji i aranžmanima to ne znači da je ostalo manje prostora za lični izraz solista. U procesu komponovanja, Formanek traži muziku koja bi trebalo da isprovocira ideju, pa samim tim ne želi da daje dodatne informacije muzičarima sa kojima sarađuje, i od njih zahteva da procesu daju svoj lični doprinos.

Stiče se utisak da je to Berne najbolje iskoristio. Menjanje težišta između harmonije, melodije i tona omogućava mu da prođe kroz više tekstura zadržavajući, za njega karakteristični, intrigantni manir sviranja. Craig Taborn je, pak, slika i prilika čoveka sa nepogrešivim osećajem za meru. Bez i jedne odsvirane suvišne note uvek je na pravom mestu u pravo vreme. Takav pristup mu je i omogućio da bez napora uklopi i momente klasične muzike uz Formanekove kompozicije i Berneove solo deonice (numera “Rising Tension And Awesome Light”).

Svoje slobodnije deonice Formanek veoma suptilno koristi kao pratnju, ili glave teme (“Pong”), ili Tabornove solaže ( “Parting Ways”). Cleaverovo sviranje, bazirano na činelama, dodatno obezbeđuje pomenuti štimung albuma i čini ga kompaktnijim. Može se reći da ovaj bend jasno (iz)gleda kroz maglu sa omota albuma.

 

 

Muzičari: Tim Berne – alt saksofon; Craig Taborn – klavir; Michael Formanek – bas; Gerald Cleaver – bubnjevi, shruti box.

Spisak numera: Small Places; Pong; Parting Ways; Rising Tensions And Awesome Light; Slightly Off Axis; Seeds And Birdman; Wobble And Spill; Soft Reality.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.