Ivo Neame

 

Produkciju Edition Records osnovali su marta 2008. godine pijanista i kompozitor Dejv Steplton i džez fotograf Tim Dikeson u Kardifu (Vels). Za kratko vreme, ova kuća se nametnula kao jedan od vodećih džez izdavača u Velikoj Britaniji, sa odličnim kritikama u džez magazinima, i zapaženim tiražima u više od 20 zemalja sveta.

Među umetnicima sa kojima je produkcija dosad ostvarila saradnju su pijanisti Metju Burn i Džof Ils, basisti Dejv Kejn i Pola Gardiner, saksofonisti Mark Lokhart, Marijus Neset i Kevin Fidžis, sastavi Meadow, Kairos 4tet i Troyka… Domaća publika imala je priliku da čuje nekoliko umetnika koji su vezani za ovu kuću na Beogradskom džez festivalu, a Tim Dikeson je na istoj manifestaciji dva puta izlagao svoje fotografije. U emisiji će biti predstavljena četiri nova izdanja ove produkcije.

Neon Quartet predvodi legendarni britanski saksofonista Sten Salcmen (1948). U ovom sastavu je okupio mlade snage britanskog džeza (Kit Dauns – klavir, Džim Hart – vibrafon, Tim Žil – bubnjevi), sastavljajući svoje višedecenijsko iskustvo sa njihovim jakim individualnim karakterima, mladošću i energijom.

Pijanista Ivo Nim je jedan od najtalentovanijih britanskih muzičara današnjice. Njegov treći album (naslov označava „putovanje“ na hindu jeziku) je „simfonijski“ po koncepciji – sa četiri duvačka instrumenta, klavirom, vibrafonom i ritam sekcijom – prikazujući Nima kao nadahnutog kompozitora i izvrsnog aranžera.

Posle izvanrednog debija u kući Edition Records na kom je predstavio džez kvartet, norveški saksofonista Marijus Neset sarađuje sa zemljakom Danijelom Herskedalom, koji svira tubu. Nesvakidašnja kombinacija saksofona i tube balansira između melanholičnog i duhovitog, lirskog i pokretljivog.

Secret Quartet udružuje muzičare sa britanske i kanadske džez scene. Najiskusniji među članovima je saksofonista Martin Spik (1958), koji je posle dugogodišnjeg rada sa sastavom Itchy Fingers ostvario uspešnu solo karijeru kao lider malog sastava, ili u kolektivnim projektima sa drugim džez muzičarima.

 

Predstavljamo sledeće albume: 

  • Neon Quartet – Subjekt

  • Ivo Neame – Yatra

  • Marius Neset and Daniel Herskedal – Neck of the Woods

  • Secret Quartet – Bloor Street

 

Autor i voditelj emisije je Vojislav Pantić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.