12321119_1712600958951264_3625993222687809897_n

 

Raznovrsnost ponude džez izdanja na domaćem tržištu je nešto što se uvek ceni. Pred nama je album koji se, ugrubo i jednom rečju, može okarakterisati kao fjužn album. Ako smo na domaćoj sceni možda i navikli da se ovaj pravac koristi za pakovanje etno motiva (ili obrnuto), Miloš Bosnić, potpisnik svih numera, nije gazio u te vode. Reč je o džeziranom nastavku priče Čubura session benda, koji čine Miloš Bosnić na basu, Strahinja Stojanov za bubnjevima i Dejan Nikolić kao klavijaturista.

Svakako da je lepo kad muzičari ne kriju svoje korene, tako da ceo album karakteriše opušteni i nenametljivi fanki pristup. Novootvoreni prostor popunjavaju Dušan Petrović (sopran saksofon) i Igor Mišković (gitara). Oba muzičara su se prilagodila Bosnićevim idejama, pa tek na momente možete čuti saksofon iz Fish In Oila ili gitaru iz Hašime, i to u naslovnoj numeri, koja se izdvaja po koncepciji, kreativnosti i dužini u odnosu na ostale. Tu se našlo mesta za hladnu severnjačku atmosferu, pa preko „Race With The Devil On A Spanish Highway“ Di Meole i „Campus Caravan“ Neše Petrovića momenata, do bliskoistočnih mirisa. Insistiranje na sintetičnosti i preciznosti svirke nauštrb energije omogućava lakše povezivanje različitih priča, ali ostavlja ukus prekarakterističan za filmsku muziku (avanturističke sci-fi akcije iz 70ih i 80ih) nego na kreativni džez album. Dodajmo tome i to da Mišković radi na muzici za film, a da Petrović više ceni jasne i gotove aranžmane od slobodnije improvizacije. Snimanje albuma koje je isključivalo zajedničko sviranje, dodatno ide na ruku ovakvom pristupu. Ne može se pobeći od utiska da bi postojećem potencijalu pomoglo da je još malo odležao i sazreo. Možda je potrebna samo drugačija upotreba začina koja bi dala efektniji rezultat.

Poigravanje sa jednostavnim melodijama u numerama „Residex P“ i „River Pilot“ se lepo nadovezuje sa Suncem sa omota albuma. Saksofon Dušana Petrovića je taj koji, na prvu loptu neobično, obezbeđuje toplinu u „Residex P“-u dok se igramo na Sega Mega Drive 2, dok Dejan Nikolić pokazuje ljubav prema delu Chicka Coreae, uz simpatično oponašanje čeličnih bubnjeva Kariba u „River Pilotu“. Dešava se često da basisti, svirajući fanki, često ne mogu da se oslobode preterane upotrebe slap tehnike. Bosnić taj problem nema, i imajući želju da se iskaže pre kao kompozitor, nego kao instrumentalista, pa gotovo da beži od takve uloge.

Svakako treba podržati trud i rad kada pokreću priču u pravom smeru. Naravno da će većina motivacionih slogana insistirati na tome da život ne čeka i da bi trebalo praktikovati skok vere što je više moguće. Korektnost svirke na albumu je nešto što se podrazumeva, ali ponuđene ideje i rešenja kao da traže još uvek gde tačno da se užlebe.

 

 

Spisak numera: 1. Residex P 2. Four Noble Truths 3. Millwall Park 4. River Pilot

Muzičari: Dušan Petrović- sopran saksofon, Igor Mišković- gitara, Dejan Nikolić- klavijature, Miloš Bosnić- bas i Strahinja Stojanov- bubnjevi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.