milanP

 

O Milanu Petroviću se već dosta zna, pošto je na muzičkoj sceni prisutan već dvadesetak godina u različitim žanrovima i sa različitim repertoarom, a za sobom ima i vrlo zavidnu karijeru u pogledu „živih“ nastupa. No kako bi priča ipak imala nekakav početak, reći ćemo da je, uslovno rečeno, džez muzikom počeo ozbiljnije da se bavi negde 2011. godine. Milan Petrović Quartet je pre ovog albuma u 2015. objavio svoj treći album „Live @ Nišville Jazz festival 2014“, gde su nastupili sa riječkim gitaristom Brunom Mičetićem, koji je prisutan i na albumu Dates.

Dates suštinski predstavlja presek Petrovićevog bavljenja žanrovski ovakvom muzikom, pošto vreme nastajanja kompozicija na ovom albumu datira još iz 2011. godine, pa tako osnovano pretpostavljamo da se muzičar odlučio da sada napravi iskorak i prezentuje nam autorsku muziku, koja je nastajala kroz period od četiri godine.

Već od prve numere na albumu, bend nas, utegnutog zvuka, zavodljivim fanki manirom uvodi u priču o nekim sasvim običnim danima, nazvanim nama nepoznatim datumima. Jednostavni, ali striktni aranžmani potpuno primereni umerenom fanki ritmu, daju nam do znanja da se radi o relativno lakim notama. Kompaktan zvuk i uigranost benda doprinosi da se slušalac oseti sigurnim i ni na koji način izneverenim. Pričajući nam o događajajima vezanim za navedene datume, odmereno i bez preteranih dinamičkih iskakanja, ovaj album prati jednu sigurnu melodijsku liniju mekog džeza. Korespodencija među muzičarima je veoma tečna, te se stiče utisak da niko od njih i nema preke potrebe za nekim dokazivanjem. Kompaktnosti zvuka svakako doprinosi i relacija ritam sekcija-precizne klavijature, a sve to maštovito povezano duvačima i gitarom. Sve vreme krajnje racionalno i ne želeći da se upušta u komplikovanije harmonske izlete, proveo nas je Petrović Quartet kroz naizgled deset sasvim običnih dana, ostavljajući nam slobodu da ih doživimo po sopstvenom nahođenju, bez pretenzija da bude sugestivan ili da insistira na sopstvenoj emociji.

Stiče se utisak da Milan Petrović posle godina muzičkog lutanja donekle uspeva u pronalaženju sopstvenog  izraza i lagano uplivava u džez vode naoružan iskustvom i nespornim znanjem stečenim godinama vrlo upornog rada. Takođe, valja spomenuti da je saradnjom sa brojnim muzičarima proširio muzičke vidike, te tako sada najzad može sigurno da stane iza sopstvenih radova.

 

 

Spisak numera: 14.01.2012.; 17.01.2014.; 27.12.2012.; 13.01.2012.; 10.06.2011.; 19.09.2013.; 12.01.2014.; 30.05.2012.; 22.07.2014.; 20.05.2013.

Muzičari: Milan Petrović- klavijature, Lehel Nagy-saksofon, Robert Gostničar-bas, Bogdan Zdjelar-bubnjevi, Bruno mičetić-gitara, Nemanja Zlatarev-trombon, Nemanja Banović-truba (2), Aleksandar Radojičić Shoica-udaraljke (4)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.