Tenor saksofonisti Elleryju Eskelinu neobični instrumentalni spojevi nisu tako strani, ali ovoga puta muzičar je otišao korak dalje ili, bolje reći, korak dublje, u svom zvučnom istraživanju zajedno sa kolegama na „pedal steel” gitari i akustičnom kontrabasu. Gitaristkinja Susan Alcorn i basista Michael Formanek, takođe se mogu pohvaliti bogatim sviračkim iskustvom, ali nikada u ovakvoj kombinaciji, koja će iznenaditi i njihove najveće poklonike već navikle na neočekivano.

Album „Mirage“, izdat za portugalski Clean Feed, uglavnom je nastao kao rezultat njihovog zajedničkog rada u centru lepih umetnosti na Towson univerzitetu u Baltimoru, prvenstveno uz prisustvo publike, a kasnije finiširan u nešto intimnijem okruženju. Stilski, muzika na ovom CD-u se može definisati kao kamerni džez sa jako izraženom lirskom crtom. Međutim, bilo bi nepravedno i površno svesti ovaj izuzetan rad samo na par žanrovskih odrednica, jer su muzičari uspeli da prevaziđu određene klišee i džez improvizaciju odvuku u nesvakidašnje okruženje.

Muzika se postepeno uvlači pod kožu, posebno ako je predmet interesovanja pažljivijh i strpljivijih slušalaca. Ona osvaja svojom nenametljivošću kroz smenjivanje sanjivih i romantičnih, ali i pritajeno nervoznih momenata. Još kada se svemu doda tišina, majstorski “ostavljena” tamo gde je baš potrebna, rezultat je ovakav muzički dragulj. Iako na prvo slušanje deluje čak i krhko, ima veoma inspirativan, topao i eterični zvuk čiji se čak i obrisi retko mogu sresti u svetu savremenog akustičnog džeza.

Vrhunac albuma je polučasovni, živi nastup ovog jedinstvenog trija u kome muzičari fino balansiraju između zvučnih nagoveštaja i akcije, sa uvek prisutnom dozom nepredvidivosti. Pod naslovom „Downburst“, ovaj takoreći album unutar albuma strateški je “uglavljen” na pretposlednje mesto liste, ispred izuzetno spore i atmosferične naslovne teme, koja na neki način zaokružuje celinu. Nadamo se da se ovaj trio, na radost poklonika ambijentalnog džeza, neće zaustaviti na ovom izdanju.

 

 

Spisak numera: Rain Shadow; Meridian; Divergence; Saturation; Absolute Zero; Refraction; Occlusion; Downburst; Mirage.

Muzičari: Ellery Eskelin – tenor saksofon; Susan Alcorn – „pedal steel” gitara; Michael Formanek – kontrabas.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.