Wayne Shorter Slavni saksofonista vraća se u Beograd tačno 30 godina posle nastupa sa sastavom Weather Report, 31. oktobra 1980. godine. Beogradskoj publici će se predstaviti s aktuelnim kvartetom koji, uz Shortera, čine Danilo Perez (klavir), John Patitucci (kontrabas) i Brian Blade (bubnjevi).

Wayne Shorter je rođen u Njuarku 1933. godine. Aktivan od sredine 50-ih, obeležio je rad tri legendarna džez sastava, uporedo razvijajući uspešnu solo karijeru. Od 1959. do 1964. godine bio je član Art Blakey and the Jazz Messengers, postavši i muzički direktor najslavnijeg hard-bap sastava u istoriji džeza. Zatim se 1964. godine odazvao pozivu Milesa Davisa, na preporuku Johna Coltranea. U tzv. „drugom“ slavnom Milesovom kvintetu, bili su još Herbie Hancock, Ron Carter i Tony Williams – ovaj sastav je ocenjen kao jedan od najuticajnijih u celokupnoj istoriji džeza, svoj zvuk neposredno dugujući Shorteru kao glavnom kompozitoru (Davis ga je opisao kao „intelektualnog muzičkog katalizatora“ sastava). Po raspadu ove grupe, Shorter je sa Milesom učestvovao u rađanju džez roka, radeći na albumima In a Silent Way i Bitches Brew.

Godine 1970. sa klavijaturistom Joeom Zawinulom osniva Weather Report, najuspešniji fjužn sastav svih vremena, u kome provodi narednih 15 godina. U ovom bendu ostvareno je spajanje džeza sa rok i fanki elementima, uz bogato korišćenje etničke tradicije iz celog sveta.

Od jedanaest albuma koje je tokom 60-ih snimio za Blue Note, sajt allmusic.com većinu je ocenio sa pet zvezdica, a brojne kompozicije koje je u to vreme napisao postali su standardi savremenog džeza (Footprints, Nefertiti, E.S.P., Speak No Evil, Night Dreamer…). Tokom 70-ih je ostvario tri legendarne studijske saradnje – sa Brazilcem Miltonom Nascimentom (Native Dancer), pevačicom Joni Mitchell (Mingus) i grupom Steely Dan (Aja) – a oživeo je i Milesov kvintet (V.S.O.P.), sa Freddiejem Hubbardom na poziciji trubača.

Odlazak iz Weather Report označio je novi početak Shorterove solo karijere, prvo u domenu električnog (do sredine 90-ih), a zatim akustičnog džeza. Uporedo sarađuje sa novim (Carlos Santana, Marcus Miller) i starim prijateljima (Herbie Hancock, Joni Mitchell. Godine 2000. formira aktuelni Wayne Shorter Quartet s kojim dolazi u Beograd. Svi članovi benda imaju i uspešne solo karijere, redovno su plasirani u vrhu referentnih godišnjih džez anketa, višestruko su nominovani, odnosno osvajali Gremi nagrade.

Wayne Shorter je devetostruki dobitnik Gremija. Prvi put je ovu nagradu dobio 1979. godine sa grupom Weather Report, a zatim je još osam puta nagrađen individualno – po četiri puta za album i za solo/kompoziciju. Oba poslednja dva Shortetova albuma, Alegria (2003) i Beyond the Sound Barrier (2005) okitila su se Gremijem za najbolji džez album.

Dom omladine Beograda ranije je saopštio da će 26. Beogradski Jazz Festival biti održan od 28. do 31. oktobra, kao i do sada u više koncertnih prostora u gradu. Tom prilikom najavljeni su i prvi učesnici 26. BJF – Orchestre National De Jazz i Kornelije Kovač.

 

Jedan komentar na “Wayne Shorter otvara 26. Beogradski džez festival”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.