vladimirkostadinovic_courseofevents_jrIza naslova Course Of Events kriju se tri svetski referentna muzičara i talentovani mladi Kovinac – bubnjar Vladimir Kostadinović, koji tek započinje sopstveno džez planinarenje. U njega kvartet čine tenor saksofonista Jimmy Greene, pijanista Danny Grissett i basista Matt Brewer. Greene i Grissett su već znana imena, a zarad jednostavnije orijentacije, za obojicu su, osim međusobne saradnje, vezana i imena trubača Jeremyka Pelta i Toma Harrella, muzičara čije stvaralaštvo ne izlazi iz klasične postavke džeza: tema-improvizacija-tema… pojednostavljeno: Marsalisovi momci. Brewer je svoju karijeru gradio u malo drugačijem društvu, poput pijaniste Gonzala Rubalcabe ili saksofoniste Leeja Konitza.

Prvenci nastaju na sve moguće načine, poput bilo čega što se prvi put čini u životu: furuiozno, rizično i sa neizvesnim ishodom; ili smelo, ali oprezno, držeći se tradicije i koristeći iskustva starijih. Baš ovaj, drugi model, primenio je Kostadinović da sastavi bend, ali i osmisli muziku. Od ukupno sedam numera, potpisuje pet kao kompozitor. Strani kritičari su mudro otvorili fioku “moderni džez” u koju smeštaju veliki broj novoizašlih diskova. U njoj se našao i CD Course Of Events.

Bap, energija, ritam i Jimmy Greene u ulozi dominantnog soliste, koji sve to boji dobrim zvukom. Ovaj saksofonista najčešće zvuči poput reinkarnacije Hadenovog saksofoniste Ernieja Wattsa. Danny Grissett je jedan od umerenijih pijanista, bez virtuoznih iskoraka jednog Morana ili maestralne Hiromi, više nalik veštom klubskom maestru. Basista Matt Brewer je na ovom CD-u dostojan i korektan pratilac.

Vođa ove muzičke priče se igra ritmom, ali bubnjanje je i igra melodijom. Kostadinović je mudro odabrao da svoja soliranja ostavi za neka buduća vremena, jer ona pripadaju magovima palica i metlica.

Uvodna numera Listen to The Band na neki način već daje naznaku i reprezent je sniimljenog materijala. Ostatak čine mirnija Course Of Events, jedna Mingusova posveta Dukeu Ellingtonu, Grüner Daumen…i jedna numera, čini mi se ne slučajno, bubnjara Victora Lewisa. Ako je po prvim autorskim radovima dozvoljeno i moguće pretpostavljati, ovaj album Vladimira Kostadinovića ukazuje da je komponovanje njegova teritorija.

Ukoliko se nanovo vratimo na sam uvod u ovaj CD i numeru Listen to The Band, uočićemo da se u njoj kriju potencijali kompozitora Vladimira Kostadinovića. Sačekaćemo sledeću berbu tonova, nadamo se još uspešniju. Korektan start.

 

.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.