Kartet-Grand-LapsKartet je francusko-belgijski kvartet koji punih dvadeset pet godina, na sebi svojstven način, povezuje američki i evropski, avangardni i kamerni, improvizovani i komponovani džez. Za sve vreme svog postojanja bend je, zaključno sa aktuelnim izdanjem, izdao šest albuma. Neko će primetiti da to nije brojčano zavidna kolekcija za tako dug vremenski period, ali ako se vratimo u prošlost možemo videti da se kvartet oglašavao samo kada je imao šta novo da ponudi. Na svu sreću, tako je i ovoga puta.

I pored izrazitog kolektivnog karaktera benda, kao centralna figura ili bolje reći, prvi među jednakima, izdvaja se pijanista Benoît Delbecq. Kao što nas je već navikao u drugim projektima, i ovde prezentuje specifičan tretman pripremljenog klavira i pulsirajući ritmički stil. Takođe ne manjkaju ni lirični momenti, kojih ima sasvim dovoljno, a da se muzika suviše ne raspline i izgubi u sladunjavim notama. Odmereni i nenametljivi saksofonista Guillaume Orti koji zna i da se „napregne” ili „ubrza“ po potrebi i talentovani basista Hubert Dupont, predstavljaju pravi podsticaj i izvor inspiracije za muzičara kakav je francuski pijanista.

Kada se uzme u obzir da se starim znancima, kao zamena za pređašnjeg bubnjara, pridružio Stephane Galland, belgijanac koji je oštrio palice u mnogobrojnim sastavima džez i druge orijentacije, kompletna slika dobija još više na svojoj raskošnosti. Posebno su primetna njegova vešta ritmička poigravanja i transformacije kroz česte promene tempa, poliritmiju i lagano „sparingovanje” sa ostalim partnerima.

“Grand laps” čine dvanaest tema u kojima nema naglih rezova, skokova ili potresa. I pored toga u svirci ovih muzičara ne manjka uzbuđenja. Vešto ukomponovani prelazi, kontrasti, brojni detalji i minijature koje se ređaju unutar samih tema, čine ovaj album zanimljivim štivom i za poštovaoce avangarde, kao i za ljubitelje kamernog džeza. Kartet je oduvek vešto plivao u različitim vodama, balansirao između kompozicije i improvizacije i pribegavao mnogobrojnim strategijama kako bi došao do sopstvenog izraza. Novim albumom još više ga je potvrdio i nadogradio.

Bend se vratio na scenu u pravo vreme, baš kada se na njega pomalo i zaboravilo u obilju savremenih džez sastava. Ali naravno, ne samo da nas podseti na svoje postojanje posle sedam godina od izlaska njihovog poslednjeg albuma, već iznova zaintrigira i zaokupi uzbudljivom muzikom  u koju se svakako vredi upuštati.

 

 

Spisak numera: XY; X; You Dig; Gazzell; Binoculars; Corps Chrome; Pass Pass; Red House In Nola; I.E.S.; Never Rain; Tayls; XYZ.

Muzičari: Guillaume Orti – saksofoni, Benoît Delbecq – klavir, Hubert Dupont – kontrabas, Stephane Galland – bubnjevi.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.