U krugovima kolega, ali i ljubitelja džeza francuski muzičar Benoît Delbecq se smatra atipičnim predstavnikom srednje generacije pijanista, koji je svojim produženim tehnikama sviranja na „pripremljenom“ klaviru, bliži avangardistima nego klasičnim džez virtuozima. Pored solo radova, duetskih i klavirskih trio ostvarenja i učešća u nekoliko uzbudljivih višečlanih postava (Silencers, na pr.), ovoga puta ga nalazimo u instrumentalnoj kombinaciji zajedno sa kolegom iz branše, nešto starijim i iskusnijim pijanistom Fredom Herschom.

Njih dvojica predvode duplu ritam sekciju muzičara čija dosadašnja karijera takođe nije zanemarljiva. Široj publici je najpoznatiji bubnjar Gerry Hemingway koji kao lider ili ravnopravni član učestvuje u više zapaženih sastava (Gerry Hemingway Quartet – Quintet, WHO trio, GRH trio, BassDrumBone…). Uz njega tu je i Steve Argüelles koji ovoga puta svoj suptilni izraz upotpunjuje nenametljivom elektronikom. Kontrabasisti Mark Helias i Jean-Jacques Avenel, svoje umeće i višegodišnje iskustvo, u potpunosti stavljaju u službu ostatka benda.

Devet autorskih tema i u završnici zanimljiva interpretacija Ornette Colemanove “Lonely Woman” su rezultat zajedničkog dvodnevnog studijskog sešna, uz već pripremljene Benoitove osnove. Suzdržanost čini srž muzike ove šestorke gde „klavir-bas-bubanj dupliranje“ nikako ne predstavlja pojačavanje zvučnog intenziteta bez svrhe, već ima mnogo kompleksniji značaj.

Tokom celog albuma prisutan je prostran zvuk sa velikim brojem detalja, a neočekivani obrti su najviše izraženi kroz stalne promene tempa i melodijska preklapanja. U ovom slučaju uspostavljena je potpuna ravnoteža i međusobno razumevanje svih muzičara, i to na više nivoa, odnosno, ne samo u ravni karakterističnoj za klasične klavirske trio formacije. Koncentracija, kontrola, posvećenost i timski rad su za kratko vreme iznedrili album vredan pažnje.

Slušaoce u svakom trenutku izazovnim zvučnim senzacijama obasipa dupli trio, trio, ili su u opticaju razne duetske kombinacije. Koja god varijanta da je prisutna, suptilnim prelazima i majstorskom interakcijom je učinjeno da se kompletan album stopi u jednu izazovnu i kompaktnu muzičku priču koju treba i vredi ponavljati.

 

 

Spisak numera: Hushes; Ronchamp; Strange Loop; Fun House; Le Rayon Vert; Night For Day; One Is Several; Tide; Two Lakes; Lonely Woman.

Muzičari: Benoît Delbecq, Fred Hersch – klavir; Jean-Jacques Avenel, Mark Helias – kontrabas; Steve Argüelles – bubnjevi i elektronika; Gerry Hemingway – bubnjevi.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.