Iako je proteklih godina ljubljanska scena improvizirane glazbe buknula do tih ekstrema da po frekventnosti koncerata može parirati svjetskim metropolama, postali smo tog svjesni očito tek prošle godine nakon pokretanja portala Centralala. U međumrežju aktivnosti koje se odvijaju između KUD-a Mreža i Zavoda Sploh, iako se nužno ne dotiču s njima, djeluju neki od najuzbudljivijih 30 something glazbenika iz Slovenije – Jaka Berger na bubnjevima i Samo Salamon na akustičnim gitarama koji su snimili prošle godine ploču „Swirling Bling Unstilled“ s violistom Szilardom Mezeijem iz Novog Sada, a koju je u travnju ove godine objavio Klopotec. Budući da Berger od ranije surađuje s pijanisticom Mezeijevih sastava Marinom Džukljev, sljedeći logični korak bio je i Fresh Dust Trio u kojem će pulsoidi i vibracije udružiti s rezonancijom brata i sestre po žicama.

Kako je Mezeijev stvaralački credo također velika referenca za sebe, jer se radi o sintezi suvremene kompozicije i improvizacije, rad Marine Džukljev podobro je prepoznat na ključnim osištima suvremenog improvised zvuka u Švedskoj, Njemačkoj i Austriji, a kao ‘kućna’ glazbenica nametnula se većini tuzemnih odnosno domaćih festivala. Suosnivačica ansambla Šalter čiji debut album željno isčekujemo, zajedno sa svojim kolegama u triju tijekom se procesa na ovom albumu suočava s analitičkim momentom: da li bismo u 2019-oj baš morali izreciklirati sve one stereotipe glazbe koju volimo? Trio se odlučio za drukčiju strategiju, redukcijom zvuka su izgradili sustav albuma „Hillarious Experts“ objavljen za engleskog izdavača FMR.


To je izdavač kojem ne nedostaje velikih imena suvremenog zvuka, tu su Marilyn Crispell i Pat Thomas, kao i Evan Parker i Szilard Mezei s 12-članskim Tula Tiszan Ensemble u kojem svira i Džukljevova. Četiri stavka albuma koji traju tek par minuta manje od punog sata, donose poznat improvised zvuk baziran na nečemu što smo jednom zvali microvising u nadi da opišemo epizodični princip koji solistima dopušta izvlačenje samostalnih dionica koliko god to napetost drugima dopušta. Krenu svi zajedno, onda jednog puste da ide koliko može da bi mu se opet prikačili iznova, ali to gradiraju dinamički u obliku luka. Iako se odupiru idiomatskom muziciranju plijeni ‘bogatstvo dekonstrukcije’, jer je puls bitna sastavnica njihove glazbe, ma koliko god cjepkali melodiju ili iz paramparčadi sklapali aranžmane.

Kako se klaviristica i bubnjar otprije kuže, izvor zvuka u drugom se dijelu pomiče s klavijature u utrobu klavira, starozavjetnim rječnikom na djelu je jobovski soul. Sad je i Salomon morao napeti svoje strune, a Berger lancima zaškripiti preko činela da bi zatvorili „Liu“. Sljedeća „Coal Trains“ otvaraju harmonije u basu, a kolektivna improvizacija se oslanja na melodiju koja bi mogla biti raspisana za komorni ansambl s obzirom na neospornu emocionalnu dimenziju. Uz ostinato na klaviru, Salomon izranja sa solo-dionicom, te afinitetom i za Methenyja i za Ribota, a Berger čak i svira nekakav groove. Zadnja stvar je prilično busy, otpočetka sviraju kolektivno jedni preko drugih, a duet rodbine po žicama stvara olujnu žičanu teksturu dobrih desetak minuta i nakon deset minuta odlaze u potpunu tišinu. Fanovi improviseda ne bi trebali ostati na cjedilu ni sa sljedećih deset minuta, budući da je riječ o albumu koji postavlja standard u svojoj kategoriji i nije ni čudo da se pronašao u inozemnom katalogu.Muzičari: Samo Šalamon – akustična gitara, 12-žičana akustična gitara; Jaka Berger – bubnjevi; Marina Džukljev – klavir

Spisak numera: Hilarious Experts, Liu, Coal Trains, Down The Rabbit Hole.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.