GoGo-Penguin-v2.0-2013Stroke2Iza vickastog imena benda, naslova koji verovatno označava redni broj albuma, i grafički svedenog omota CD-a koji asocira na minimalističke elektro radove, krije se, verovali ili ne, pijanistički džez trio. “v2.0” je, kao što se da pretpostaviti, njihov drugi album objavljen za mančestersku etiketu Gondwana, poznatu po izdanjima mladog trubača Matthewa Halsalla, inače prvog čoveka ove izdavačke kuće u povoju.

Posle uspešnog debija “Fanfares” iz 2012. godine, ovaj britanski trio se uz promenjenog basistu vraća još zrelijim albumom koji će sigurno proširiti bazu njihovih slušalaca. Kod ovakvih sastava neizostavna su poređenja sa najpoznatijim sinonimima za moderan klavir-bas-bubanj zvuk kao što su Esbjörn Svensson Trio, The Bad Plus ili Avishai Cohen Trio. Takođe su primetni uticaji ostalih žanrova savremene muzike, ali se to mora shvatiti kao neminovnost kod mladih džez muzičara današnjice, koji u svom slušalačkom i stvaralačkom stažu upijaju i mnogo toga izvan sveta pravovernog džeza.

GoGo Penguin na svu sreću ne upada u stilske klišee i zamke klasičnog kopiranja. Istina je da se na albumu sudaraju i prepliću raznorazni stilovi, i da se mogu razaznati različiti uticaji, ali su oni ipak na elegantan i inteligentan način uklopljeni, uz primetnu dozu inventivnosti, lucidnosti i, zašto ne reći, originalnosti.

 

 

Eksplozivnost i zvučna prijemčivost su prve asocijacije koje se nameću prilikom susreta sa muzikom ovog trojca. Evidentna je izrazita melodičnost, dok intenzivan i vrlo dinamičan ritam, tehnički preciznom izvedbom i uz ostale elemente, autora ovog teksta u pojedinim momentima asocira na japanski sastav Mouse On The Keys. Ima tu i prizvuka klasične muzike, pa i post-roka, kao i savremene elektronike, iako je trio uglavnom posvećen akustičnom izvođenju svojih kompozicija.

U deset numera muzičari nam veoma aktivno, posvećeno i s lakoćom, predstavljaju njihovo krajnje viđenje klavirskog džeza u kome dominiraju zanimljivi obrti, poletne melodije, plesni, ali i izlomljeni i odsečni ritmovi. Da nije sve tako lepršavo i živo, te da su momci sposobni da nam dočaraju i napetiju atmosferu, dokaz su i dve sporije teme u poslednjoj trećini albuma.

GoGo Penguin je svojim debijem nagovestio da na njih svakako treba računati u budućnosti, što su aktuelnim izdanjem i potvrdili. Laskava titula mladih nada britanskog džeza koju su dobili, kako od kritike, tako i od publike, sama po sebi je veliki uspeh, pored jake konkurencije na sceni i muzičara koji i duži vremenski period pokušavaju da pridobiju njihovu pažnju. Ovom triju je to pošlo za rukom praktično još na početku karijere.

 

 

Spisak Numera: Murmuration; Garden Dog Barbecue; Kamaloka; Fort; One Percent; Home; The Letter; To Drown In You; Shock And Awe; Hopopono.

Muzičari: Chris Illingworth – klavir; Nick Blacka – kontrabas; Rob Turner – bubnjevi.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.