hank_jones Henry “Hank” Jones rođen je 1918. u gradu Viksburg u Misisipiju, da bi se ubrzo sa porodicom preselio u Pontijak u Mičigenu. Bio je jedno od sedmoro dece u muzičkoj porodici – majka je bila pevačica, dve starije sestre su učile da sviraju klavir, a dva mlađa brata – trubač Thad i bubnjar Elvin – takođe su postali slavni džez muzičari. Učio je da svira klavir od malih nogu, pod uticajem Earla Hinesa, Fatsa Wallera, Teddyja Wilsona i Arta Tatuma. Do 13. godine već je nastupao po lokalnim klubovima, a 1944. započinje karijeru u Njujorku.

Tamo je slušao vodeće bap muzičare i bio inspirisan novim stilom, a svirao je sa muzičarima poput Colemana Hawkinsa, Andyja Kirka, i drugih. Tokom jeseni 1947. ide na turneju s Norman Granzovim projektom Jazz at the Philharmonic, da bi od 1948. do 1953. radio sa Ellom Fitzgerald. Tokom ovog perioda načinio je i nekoliko snimaka sa Charliejem Parkerom.

Usledile su saradnje s Artiejem Shawom i Bennyjem Goodmanom, albumi sa umetnicima poput Lestera Younga, Cannonballa Adderleya ili Wesa Montgomeryja, a bio je i ”dežurni pijanista” izdavačke kuće Savoy. Od 1959. do 1975. Jones je bio i član redovnog benda CBS studija, gde je snimao i sa zvezdama poput Franka Sinatre.

Učestvovao je na najrazličitijim snimanjima i njegovo ime se nalazi na omotima stotina albuma, a jedan od najpoznatijih nastupa zabeležio je kao prateći pijanista Marylin Monroe kada je slavna glumica, 19. maja 1962. godine u njujorškom Medison Square Gardenu, otpevala Happy Birthday Mr. President Johnu Kennedyju.

Aktuelni je dobitnik Gremija za životno delo, a još pet puta u toku karijere bio je nominovan za ovu prestižnu nagradu.

 

Jedan komentar na “Umro Hank Jones”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.