Paul Motian

 

 

 

 

 

 

 

 

Stephen Paul Motian rođen je 25. marta 1931. u Filadelfiji. Nakon sviranja gitare u detinjstvu, prešao je na bubnjeve kada mu je bilo 12 godina. Profesionalno se bavi muzikom od 1954, a u žižu džezerske javnosti dospeva kao član trija Billa Evansa od 1959. do 1964. godine.

Svirao je sa Paulom Bleyom (1963-1964) i Keithom Jarrettom (1967-1976), a kasnije i sa velikim brojem drugih poznatih džez muzičara.

Bio je poznat i kao kompozitor i bendlider – tokom sedamdesetih i ranih osamdesetih snima za ECM, a kasnije i za Soul Note, JMT i Winter & Winter.

U njegovom Electric Be-Bop bendu od ranih devedesetih je defilovao veliki broj talenata i budućih zvezda džeza – Kurt Rosenwinkel, Brad Shepik, Steve Kardenas, Ben Monder, Jakob Bro, kao i saksofonisti Joshua Redman, Chris Potter, Chris Cheek i Tony Malaby. Jednu od najznačajnih saradnji beleži krajem osamdesetih u bendu sa Billom Frisellom i Joeom Lovanom.

Poslednji album Windmills of Your Mind objavio je avgusta ove godine, u postavi sa Billom Frisellom, Thomasom Morganom na basu i pevačicom Petrom Haden. Svirao je i na ovogodišnjem albumu Live at Birdland s Leejem Konitzom, Bradom Mehldauom i Charliejem Hadenom, a recenziju njegovog albuma Lost in a Dream (2010) možete pročitati i na Jazzinu.

 

.

Jedan komentar na “Umro Paul Motian”

  1. najveći anti heroj bubnja i najbolji bubnjar-lider benda…
    da bog da svi bubnjari što više od njega naučili

    r.i.p. Paul

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.