ecm4758697

 

Nakon kvarteta, Tord Gustavsen se ponovo vraća trio postavi, ali ovog puta u vrlo maštovitom sastavu, sa prelepim vokalom Simin Tander i već oprobanim bubnjarem Jarlom Vespestadom. Naravno, album je i ovoga puta realizovan pod pokroviteljstvom ECM records.   Za Gustavsena ovo nije novina, jer je već imao prilike da se oproba u saradnji sa ženskim džez vokalima poput Solveig Sletthajell i Silje Nergaard.  Simin Tander, avganistansko-nemačka džez pevačica posebnog dara za improvizaciju, uvek spremna za vokalne eksperimente ne robujući tradicionalnom načinu izvođenja džez muzike, čini se da je ovoga puta bila pravi izbor za Gustavsenov trio.

Nekonvencionalan pristup džezu kome Gustavsen inače stremi i na ovom albumu dolazi do punog izražaja, jer na njemu daje sebi oduška baveći se, kako gospel, tako i muzikom za koju je inspiraciju pronašao u stihovima Keneta Reksrota i mističnog Dželeludina Rumija, persijskog pesnika iz trinaestog veka.  Čitav album karakteriše lirski pristup bez previše ličnog eksponiranja, tako da se stiče utisak vrlo snažne sinteze neposrednog, liričnog glasa Simin Tander (koja peva na engleskom, norveškom i paštu jeziku) i stihova, uz nenametljivu pratnju klavira (i povremeno sintisajzera) i bubnja.

Već na samom početku, uvodnom numerom „Your Grief“ u nekoj vrsti klavirsko – vokalnog dua, nežno lirski, uvodi nas Gustavsen u svoj začarani svet stihova i muzike, da bi na samom kraju ostavio prostor za kratak solo Jarla Vespestada, koji znalački, sa par tonova na timpanu, efektno završava kompoziciju. Album se nastavlja u sličnom  maniru, dok pun trio čujemo u trećoj kompoziciji  „Imagine the Fog Disappearing“, gde Gustavsen koristi  intenzivnije i bas sintisajzer. Smisleno, izbegavajući bilo kakvu komercijalizaciju, psihološki suptilno Gustavsen nastavlja u svom odmerenom i proverenom maniru iskusnog liričara i metafizički obrađuje svaki segment. Slede dve norveške tradicionalne kompozicije, gde u prvoj „A Castle in Heaven“ ponovo slušamo uigrani klavirsko – vokalni duo, dok u sledećoj „Journey of Life“ do punog izražaja dolazi uigranost Vespedstada i Gustavsena, gde bubanj kompatibilno prati jedan duži sintisajzerski izlet Gustavsena, a koji se završava laganim klavirskim solom. U kompoziciji „What Was Said to the Rose“ do punog izražaja dolazi virtuoznost Gustavsena i Vespestada koji daju sebi oduška u bržim solima.

 

jarle-vespestad-simin-tander-tord-gustavsen

 

 

Slede dve kompozicije bez vokala u kojima nas Gustavsen na sebi svojstven način podseća na ranije radove u triju sa Jarlom Vespestadom.  Uigrani dvojac nesputano prati jedan drugoga u kompozicijama koje imaju za zadatak da donekle osveže album i podsete slušaoca na virtuoznost u instrumentalnom izvođenju. Potom slede još dve nežne kompozicije u trio izvođenju, dok u još jednoj norveškom tradicionalu „Longing to Praise Thee“ Simin prati samo vokalizama. Kraj albuma Gustavsen mistično započinje asocijativno u gospel trendu improvizacijom sintisajzerskih orgulja, da bi se kasnije u toku izvođenja preorijentisao na klavir i tako ispratio Simin koja na paštu jeziku peva norvešku tradicionalnu kompoziciju; tako se stiče utisak da je kompozicija rađena iz dva dela.

Ponovo se, kao i na albumu Extended Circle stiče utisak ambijentalnosti, ali ovoga puta ne ostaje sve u tom začaranom krugu već, zahvaljujući lirski toplom glasu Simin Tander, vrlo nežno i suptilno dopire do slušaoca kompaktnost zvuka koji ne ostavlja prostora za ravnodušnost. Prelepi stihovi Reksrota i Rumija sažimaju se s Gustavsenovom emocijom čineći ovaj album veoma skladnim, slušljivim a nadasve kvalitetnim proizvodom iz njegove maštovite radionice. Tord Gustavsen i ovoga puta ostaje dosledan i prateći svoju emociju pravi još jedan respektabilan album primeren njegovom širokom poimanju džez muzike.

Ovaj disk možete nabaviti u prodavnici firme One Hi-Fi, distributera ECM-ovih izdanja za Srbiju.

 

 

Spisak numera: Your grief, I see you, Imagine the fog disappearing, A castle in heaven, Journey of life, I refuse, What was said to the rose/ O Sacred Head, The way you play my heart, Rull, The source of now, Sweet melting, Longing to praise thee, Sweet melting afterglow.

Muzičari: Tord Gustavsen – klavir, elektronika, bas sintisajzer, Simin Tander – vokal, Jarle Vespestad – bubnjevi

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.