FeldsparU obilju džez, fri-džez i improvizovane muzike koja se pojavila u prvoj polovini ove godine, svojim specifičnim prizvukom se  posebno izdvojilo debi izdanje neobičnog trija koga čine gitarista Sam Shalabi (Land of Kush, Shalabi Effect), kontrabasista Nicolas Caloia (Ratchet Orchestra), kao dva značajna predstavnika montrealske improvizatorske scene, i američka alt saksofonistkinja i kompozitorka Matana Roberts, o kojoj se na mnogim svetskim muzičkim sajtovima, pa i na Jazzinu, opravdano pisalo u superlativu. Ovakva jedinstvena formacija bez bubnjara u startu može stvoriti skepsu i predrasude kod potencijalnih slušalaca. Međutim, ovaj trio je odličan primer da nedostatak “parnjaka” basisti ne mora uvek predstavljati hendikep za bend.

Na albumu dominira potmuli, sirov, grub i hrapav, ali opet ne previše tvrd ili agresivan zvuk, kao Samova i Nicolasova sviračka materijalizacija podzemnih tektonskih procesa, odnosno stenovitih gromada koje se taru jedna o drugu, sudaraju ili međusobno odbijaju. Matana kao dominantni individualista, a istovremeno sa jakim osećajem za kolektiv, diskretnim i tek po nekad blago melodičnim tonovima alt saksofona, uspeva donekle da humanizuje kompletnu „stenovitu podlogu“ koju stvaraju kolege i dovede je do granice veće podnošljivosti i prijemčivosti, ali bez korišćenja jeftinih ukrasa sa ciljem podilaženja široj publici.

Naglasak je na čistim zvučnim senzacijama koje se kreiraju u interakciji električne gitare, kontrabasa i alt saksofona, bez upotrebe elektronskih pomagala, suprostavljanju kontrastnih muzičkih svetova, vežbanju samokontrole, konstantnom održavanju međusobne usaglašenosti svih učesnika na pristojnom nivou i možda čak ispitivanju izdržljivosti i tolerancije kod publike koja se odluči da utroši svoje vremen na preslušavanje ovog izdanja.

Svi akteri se odlično uklapaju u ovakvu instrumentalnu kombinaciju koja im je omogućila stvaranje potpuno autentične muzike u odnosu na ostatak ovogodišnje produkcije. U skladu sa tim se nameće opravdano mišljenje da bi prisustvo bubnjara stvorilo rizik bespotrebnog pretrpavanja minimalne, ali ipak slojevite muzike zastupljene na ovom CD-u i tako poremetilo koncept koga se muzičari drže od prvog do poslednjeg minuta.

Teško je na ovakvom albumu odrediti favorita ili centralnu numeru. Svaku od sedam tema treba posmatrati kao neraskidivi deo jednog, na momente i nepristupačnog muzičkog sveta ispod čije površine se krije pregršt naprednih ideja koje čekaju da budu otkrivene od strane publike, a muzičarima posluže kao pokretač i inspiracija za neke još uzbudljivije domete. Matanu i kolege je bogato stvaralaštvo i sviračko iskustvo u različitim formacijama i dovelo do ovakve obećavajuće saradnje iz koje se još mnogo toga zanimljivog i vrednog pažnje može izroditi u budućnosti.

 

 

Spisak numera: Orpiment; Spinel; Galena;  Anatase; Opal; Cinnabal; Feldspar.

Muzičari: Matana Roberts – alt saksofon; Sam Shalabi – električna gitara; Nicolas Caloia – kontrabas.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.