TORD G Tord Gustavsen je jedan od retkih pijanista i kompozitora koji je nakon debitantskog albuma izbio u sam vrh svetske džez scene. Sa prva tri projekta objedinio je romantiku, tajnovitost i melanholiju, kako bi se najpribližnije mogla opisati muzika prepoznatljiva većini ljubitelja džeza i bez da se kriomice zaviruje u omot diska. Kritika je Gustavsena najčešće poredila sa Esbjörn Svenssonom ili Brad Mehldauom, dok su se komentari zaljubljenika u džez uglavnom svodili na doživljaj Torda kao savremenika Bill Evansa. Šta god bilo merodavno, Tord Gustavsen je sa Restored, Returned dokazao da se jedino može porediti sa samim sobom.

Dosadašnji rad norveškog pijaniste, uključujući i nastupe uživo, odigravao se u minimalističkim okvirima trija koji su osim Torda, činili basista Harald Johnsen i bubnjar Jarle Vespestad. Na Restored, Returned Gustavsen dopunjuje standardni format pevačicom Kristin Asbjornsen i tenor/sopran saksofonistom Tore Brunborgom, a tu je i novi basista Mats Eilertsen. Saradnju sa Kristin Asbjornsen započeo je 2006. godine, kroz muziku za film snimljen po delu kultnog pisca i pesnika Charlesa Bukowskog – Factotum, tako da je ovo logičan nastavak njihovih zajedničkih aktivnosti. Kristin se na ovom soundtracku prvi put pojavila u javnosti, istovremeno se predstavivši u ulozi kompozitora, aranžera i producenta. Vokal ove talentovane dame, nalik somotu i pomalo lenj, uvlači se pod kožu kada ga prvi put čujete i ne postoji nijedna pevačica sa kojom biste je mogli zameniti. A ne možete je pridodati ni listi novih Billie Holiday. Restored, Returned se, u ovako proširenoj postavi, može smatrati novim izrazom Torda Gustavsena. Uvođenjem saksofona, Tordova muzika je dobila punoću i snagu neophodnu glasu kojim nas facinira Kristin Asbjornsen. I sama organizacija u okviru pojedinačnih numera je nova za Torda: katkad je to duo, katkad trio, a ponekad kompleksan zvuk kvarteta.

Album otvaraju instrumentali The Child Within – kao razgovor Tore Brunborga i Gustavsena, dok ansambl tiho osluškuje i lagano ulazi u Tordovu priču u Way In. Kristin Asbjornsen nepretenciozno započinje Lay Your Sleeping Head, My Love, hrapavim glasom nastavljajući ono što su započeli muzičari uvodnim instrumentalima. Spiral Song je put do senzualnosti koju Kristin savršeno izražava u Restored, Returned. Tri uspavanke, sve pod imenom Left Over Lullaby i odgovarajućim rednim brojevima, kompleksan su i magičan spoj vokala i muzike, a najviše improvizacije na albumu je utkano u pesmi The Swirl/Wrapped in a Yielding Air. Pretposlednja numera The Gaze, u kojoj Tore Brunborg dominira, nalik je muzici engleskog saksofoniste Johna Surmana.

Da je kod Gustavsena moguća nadgradnja drugim umetničkim izrazom, pokazuju stihovi američkog pesnika W. H. Audena koje je Tord utkao u muziku, a Kristin Asbjornsen maestralno otpevala u baladama i uspavankama. Poezijom do muzike i muzikom do poezije, moguća je poruka na Restored, Returned.

 

Tord Gustavsen ovim albumom ne prelazi u pop ili smooth vode, ali će zato uz izbalansiranu improvizaciju, liriku i dobar filing biti slušljiviji i širem auditorijumu od uobičajene džez publike. „Ovaj album će vaš život učiniti boljim“ rekao je u nekoj prilici Tord Gustavsen…zaustavimo se na njegovom obećanju.

 

 

 

Tord Gustavsen – klavir
Kristin Asbjornsen – vokal
Tore Brunborg – tenor i sopran saksofon
Mats Eilertsen – kontrabas
Jarle Vespestad – bubnjevi

5 komentara na “Tord Gustavsen Ensemble – Restored, Returned (ECM)”

 1. Odlična Kristin Asbjørnsen! Njen album iz 2006. Wayfaring Stranger je maestralan, a i ovogodišnji je takođe odličan. Imao sam sreću da je čujem i uživo.
  Samo bih primetio da je Factotum daleko od njenog prvog pojavljivanja u javnosti, pre toga, počevši još od sredine 90-ih je pevala u nekoliko bendova, između ostalih i u norveškoj fjužn grupi Dadafon i eksperimentalnoj a-capella postavi Kvitretten, a sa oba benda nastupa i danas.

 2. Tnx, to sam previdela, drzala sam se njene diskografije koja pocinje sa Factotumom. Da se izvadim iz skripca tako sto cu reci da je ovo njen prvi sudar sa dzezom? :):) Necu,priznajem da sam se povela za jednom stranom na allmusic.com, a ostale ostavila drugima. 🙂

 3. Pozdrav redakciji sajta i svim ljubiteljima muzike. Namerno kažem muzike, iako je ovo sajt orijentisan ka jazz-u, jer nisam neko ko deli muziku po žanrovima, to često nije ni lako, priznaćete, niti se za ono što ću slušati opredeljujem prema žanru. Takodje nemam znanje, ni približno vašem, da se usudim da nešto klasifikujem. Ne shvatite ovo kao zamerku, jer to nije bila namera 🙂
  Niste ostavili poseban prostor na sajtu za ove generalne utiske, sem kontakt linka, pa ću iskoristiti ovaj komentar i ovu recenziju da vas pohvalim javno, da vam se zahvalim na informacijama na maternjem jeziku i poželim da istrajete, iako znam iz licnog iskustva na drugim poljima da entuzijazam ne može neograničeno trajati kao pokretač. Ljubav prema muzici jeste presudna, ali održavati ovako ažuran i zahtevan sajt iz dana u dan, praktično, kako vi to radite, zahteva kontinuitet i zato je najtoplija preporuka da uključite što više ljudi, pa kada pojedinci požele predah, da teret preuzmu oni koji su se manje angažovali do tada, dok se ne napune ponovo baterije. Takvi momenti će doći, pod pretpostavkom da, a verovatno je tako, sve ovo radite iz čiste ljubavi tj. bez materijalne nadoknade.

  Što se konkretno ovog albuma tiče, vaša misija već daje skromne rezultate 😉 jer ga moja malenkost trenutno sluša drugi put, a direktan povod za prvo slušanje je bila ova recenzija, a sa moje strane će biti preporučen prijateljima, kao i ovaj sajt. Album preporučujem i svima koji su kliknuli na link ka ovom sajtu, nadam se da neće potrošiti vreme uzalud. Divan album za uzivanje, recenzentkinja ga je jako lepo predstavila. Dodaću da sam Tord-a skoro počeo da otkrivam i da muzika u tekstu pomenutih Brad Mehldau-a, E.S.T. kao legendarnog Bill Evans-a predstavlja nešto prema čemu nisam objektivan i u čemu već odavno uživam, a po svemu sudeći tako će biti i sa ovim dasom.
  Pozdrav i sve najbolje na mreži 😉

 4. U ime ekipe se zahvaljujujem na podrsci i konstruktivnom predlogu. Procitati komenatar je bilo zadovoljstvo i to nesvakidasnje, satisfakcija za ulozeni trud i motiv za dalje. Hvala puno. 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.