santosIme Susane Santos Silve je poslednjih godina veoma često spominjano u krugovima  pratilaca savremene evropske džez scene. Njena truba je najviše prisutna na nosačima zvuka portugalske etikete Clean Feed, paralelno kao i na mnogobrojnim nastupima širom sveta od intimnih sešna u prostorima veličine dnevne sobe, do većih festivalskih dešavanja koja privlače širi auditorijum. Raznolikost Susaninih inkarnacija je na zavidnom nivou, tako da pažnju posvećenijih slušalaca podjednako privlači solo improvizacijama, raznovrsnim duetskim ostvarenjima sa basistom Torbjörnom Zetterbergom, pijanistkinjom Kajom Draksler ili bubnjarem Jorgeom Queiom, zatim kao kreativno pojačanjem koje pruža belgijskom pijanističkom triju De Beren Gieren, kontinuiranom aktivnošću u ovde već pomenutom sastavu Lama i, naposletku, svojim kvartetom „Impermanence“ sa kojim je ove godine takođe izdala album.

Mlada muzičarka se nikako ne kreće linijom manjeg otpora, pa samim tim ne preza da rizikuje i da pored klasičnijih formi pokaže svoju drugu, ovoga puta primetno mračniju stranu. Kao proizvod konstantne evolucije i eksperimentisanja, ispitivanja sebe i svojih afiniteta, ali i različitih nivoa kompatibilnosti sa drugim muzičarima i instrumentima, svetlost dana je ugledao aktuelni album „If Nothing Else“.

Pored basiste Torbjörna Zetterberga, čiji su se nesporni talenat i švedski koreni još ranije pokazali kao idealni za muzičku vezu sa Susanom, njegov zemljak, Hampus Lindwall je neočekivani treći član, koji je uzeo učešća u stvaranju ovog albuma i u svet džeza i improvizacije uneo zvuk orgulja, za koje se uvek vezuje određena doza strahopoštovanja, ali i predrasude.

Komunikacija Silve i Zetterberga se, kao i do sada, ne dovodi u pitanje. Oni su stari znanci, tako da je pred Lindwallom bio težak zadatak da svoj, za džez „nevidljivi” instrument, zvučno ugradi u već uveliko postavljene temelje. Njemu to ovde uspeva, najviše zahvaljujući veštini prilagođavanja, a ujedno i slobodnijem izražavanju kojim nadaleko prevazilazi pojam orgulja kao crkvenog, klasičnog instrumenta ili pomodnog dodatka, u ovom slučaju trubabas duetu.

Na „If Nothing Else“ su prisutni postapokaliptični, gotovo zlokobni zvuci Susanine trube, dok Zetterberg i Lindwall polako, postepeno i strpljivo upotpunjuju zvučnu sliku svojim umerenim i izuzetno kompatibilnim delovanjem. Generalno, dominira napeta, naelektrisana i sumorna atmosfera, a izuzetno tamne teksture su prisutne tokom celog trajanja albuma. Osećaj blage tenzije i iščekivanja je konstantan, a sve je to pojačano dugim tonovima i momentima „teške“ tišine. Susanina truba lebdi u vazduhu i stalno je u težnji da bude iznad slojeva gustih kao magla, koje stvaraju bas i orgulje u svom, nekada i jedva čujnom, ali uvek konkretnom i efektnom dijalogu. Tek ponekad, basista i orguljaš uspeju da se izdignu do nešto višeg nivoa i pokažu svoje jasnije prisustvo ili dominaciju, da bi već u sledećoj numeri ili narednom trenutku iste teme, bili „ugušeni“ i vraćeni u svoje prvobitno, reklo bi se prirodno stanište, na nižim zvučnim skalama.

Iako je pred nama uslovno rečeno težak i za džez atipičan album, ne baš za svakodnevno konzumiranje, neka nesvakidašni instrumentalni spoj trube, kontrabasa i orgulja, bar za početak, bude dovoljan razlog da se iznova obrati pažnja na Susanu Santos Silvu i portugalsku etiketu Clean Feed, ali i na druge aktere ove priče. Ovom izdanju svakako treba pristupiti sa pažnjom i strpljenjem, a kao nagrada je zagarantovano jedinstveno slušalačko iskustvo koje se sa svakim ponavljanjem još više produbljuje.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ODj5y7q1B9g

 

Muzičari: Susana Santos Silva truba, fliglhorna, Torbjörn Zetterberg kontrabas, Hampus Lindwall orgulje.

 

Spisak numera: 1. Distance, 2. First Initiative, 3. Atonality, 4. Stop Chords, 5. Fiddling, 6. Power Walk, 7. One Note Each, 8. Second Initiative, 9. Arpeggios, 10. Dialogue, 11. One Note Song

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.