vandermark 5 Kada zapodenem razgovor o muzici s najbližim prijateljima (a skoro niko od njih ne sluša džez) s vremena na vreme se desi da me zapitaju koja je to posebna emocija koju osetim slušajući ovu muziku, a koju ne mogu da doživim slušajući pop, rok, ili nešto treće. Na ovakva pitanja obično nemam valjan odgovor. Slušajući najbolje džez albume, verujem da proživljavam potpuno ista osećanja kao i iskreni ljubitelji bilo koje druge vrste muzike. I evo, baš dok pišem ovaj tekst, u nekoliko navrata zastajem, pravim pauzu, mašem glavom, cupkam nogama, drmusam rukama podražavajući sviranje saksofona… jer sa zvučnika dopiru užurbana sola Kena Vandermarka i Davea Rempisa, besni zvuci Fred Lonberg-Holmovog violončela provučenog kroz distorziju, dok me Kent Kessler na kontrabasu i Tim Daisy na bubnjevima teraju da poskočim iz mirnog sedećeg položaja. Naravno, radi se o čikaškoj super-grupi Vandermark 5, i to o njihovom poslednjem albumu Annular Gift.

Kena Vandermarka ne moramo posebno predstavljati. O ovom renomiranom saksofonisti, vodećem muzičaru savremene čikaške džez scene, na stranicama našeg sajta se ne tako davno naveliko pisalo, što o albumu Fox Fire, što o uticaju na nove naraštaje čikaških muzičara. Ali šta je to zbog čega je baš ovaj koncertni album (snimljen tokom dve večeri u krakovskom klubu Alchemia) vredan hvale? Pa još uzevši u obzir da ovde i nema stilskog odmaka u odnosu na albume koje su Vandermark 5 snimali u poslednje tri godine, otkako je trombonistu Jeba Bishopa zamenio čelista Lonberg-Holm?

Tajna ovog izdanja je, pored standardno odličnih kompozicija, ponajviše u tome što je na maestralan način uhvaćena i usnimljena živa energija benda i spontana interakcija među muzičarima, nadahnutih i razigranih do maksimuma. Čak i na skromnim kompjuterskim zvučnicima, lako ćete se osetiti kao da su Vandermark, Rempis i družina tu, u neposrednoj blizini, i da sviraju samo za vas, pa vam ni dugometražne pustolovine (najkraća od šest pesama traje devet, a najduža 20 minuta) neće biti naporne.

Seciranje pojedinačnih numera bila bi uzaludna rabota koja može da potraje, uzevši u obzir da su kroz svaku kompoziciju protkani mnogobrojni stilovi i uticaji koji se elegantno prepliću, nadmeću i smenjuju. Vandermarkova kompozitorska i aranžerska persona još je slojevitija od njegove sviračke strane, a u ovim numerama naći će se mesta i za jasno strukturiranu, tvrdu bapersku svirku, i za fri-džez divljanje, i za fank melodije (u kojima prednjači sam Vandermark) i rokersku energiju (Lonberg-Holma biste lako mogli da zamislite kao pridruženog člana Sonic Youth). I što je najvažnije, Vandermark ne poseže za jeftinim flertovima s pomenutim žanrovima, već ih uklapa u skladnu celinu s izrazitim autorskim pečatom.

U recenziji albuma čikaške grupe Lucky 7’s na All About Jazzu upotrebljena je kovanica “post-Vandermark Chicago-based collectivism”. Nije mala stvar kada se u ovakvom kontekstu govori o muzičaru kome je tek 45 godina, i pred kojim je sigurno još mnogo godina i decenija uspešnog i kreativnog muziciranja. A upravo se u postavi Vandermark 5 na najkomunikativniji način sustiču svi najbolji momenti u stvaralaštvu ovog izuzetnog saksofoniste, tvoreći autentična dela na raskršću tradicionalnog, modernog i avangarde.

 

 

Ken Vandermark – tenor saksofon, klarinet

Dave Rempis – alt saksofon, tenor saksofon

Fred Lonberg-Holm – violončelo, elektronika

Kent Kessler – kontrabas

Tim Daisy – bubnjevi

3 komentara na “Vandermark 5 – Annular Gift (Not Two)”

  1. Ja sad ulećem u ovo iz skrog drugog filma, ali mslm da zaboravljaš primijetiti kako Rempis Vandermarku sliči/zvuči kao jaje jajetu… Što se pogotovo ističe kroz Triage. Po nekom mom sudu, ovo je najprehvaljeniji Kenov projekt.

  2. slažem se donekle, obično ih jasno razaznajem tek kada vandermark pređe na klarinet ili kada udari u fank deonice kakve malo više forsira u powerhouse sound…možda bi se moglo postaviti pitanje opravdanosti sličnih instrumentalista u istoj postavi, ali ako su obojica toliko sjajni kao vandermark i rempis ne javlja mi se poriv da cepam dlaku 🙂

  3. powerhouse sound to je ken po mojoj mjeri, ili school days, hvl, kolega, pišemo se… 8D

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.