Earle Lavon Freeman Sr. rođen je 1923. godine i odrastao u muzičkom domu. Legende džeza poput Louisa Armstronga i Fatsa Wallera posećivale su njegovu kuću, dok su Freemanova braća George (gitara) i Bruz (bubnjevi) takođe postali muzičari. Pohađao je DuSable High School poznatu po muzičkom obrazovanju koje je iznedrilo Nata “King” Colea, Dinah Washington i Eddieja Harrisa. Svirao je gde god je mogao da stigne – od mornaričkog benda, striptiz klubova i bluz grupa, do pratnje velikim zvezdama koje su prolazile kroz grad. Iako je imao priliku da se pridruži bendovima koje su predvodili Miles Davis i Billy Eckstine, ostao je veran čikaškoj sceni.

Uprkos talentu, šire prepoznavanje njegovog značaja – čak i u džez zajednici – stiglo je u poznoj fazi njegovog života. Freemanu je bilo već 49 kada je snimio prvi album kao bendlider, dok mu je bilo potrebno još par decenija da postane cenjen širom zemlje. Januara 2012. dobio je NEA Jazz Masters priznanje na ceremoniji u Njujorku kojoj nije mogao da prisustvuje – umesto njega nagradu su primili njegovi sinovi Chico Freeman, poznati saksofonista, i Mark Freeman.

Von Freeman je govorio da mu je relativna nepoznatost dozvolila da razvije jedinstveni umetnički profil. Smatraju ga jednim od utemeljivača „čikaške škole“ tenor saksofonista i čovekom koji je i širim angažmanom značajno uticao na tamošnju scenu. U intervjuu za Jazzin čikaški saksofonista Dave Rempis je svojevremeno rekao: „Za mene su oni (Fred Anderson i Von Freeman, op.a) poput anđela čuvara ovdašnje muzike. Oni su ljudi koji su uticali na scenu ne samo kao muzičari, već – možda i još važnije – kao vlasnici klubova“.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.