Karijeru je počeo kao džez muzičar u Los Anđelesu, kada je svirao i kornet. Nakon što se doselio u Njujork početkom osamdesetih, zauzeo je mesto na downtown improvizacijskoj sceni nastupajući u prostorima Kitchen i Knitting Factory. Morris je bio poznat po svom metodu koji je nazivao “conduction”, kao skraćenicu za “conducted improvisation” (dirigovana/vođena improvizacija). Ovaj izraz je definisao kao “improvizovani duet za ansambl i dirigenta”.

Iako se okušao u različitim ansamblima i stilovima, a po sopstvenom priznanju nije mario da li njegovu muziku nazivaju džezom ili drugačije. “Dokle god sam crnac koji svira kornet, biću džez muzičar u očima javnosti”, objašnjavao je Morris. “Za mene je to OK. Nema ništa loše u tome da vas zovu džez muzičarem”.

 

 

9 komentara na “Preminuo Butch Morris”

 1. pa nije bio bas fijasko, al meni mnogo draze kad uzme kornet u ruke i dune i vatru sune…

  titan!

 2. Ne to… Pitam… Imam dojam da je „kod nas# bio neshvaćen; Belopeta ga je bio doveo na LJF, da ravna s Big Bandom RTS-a, znam da se Grašić opravdao da ne bude tamo i svašta nešto.

  Drugi put, kad sam ga fulao, bio je na Konfrontationenu; isto, ljudi sa svojim stage antics koje pokušavaju prilagodit njemu. Htio sam reći da je to sve skupa bilo jako riskantno i da je on išao u to hrabro i izravno, bez obzira na sve.

 3. pa da, razumeli smo se ;), ja ga nisam nikada uzivo slusao kad svira… par puta sam ga video i uvek je bio taj „conduction“ princip koji je mrtvo slovo na papiru… s druge strane, ja sam njega upoznao kao opakog kornetistu (prvi put: ttt & a.r.penck 3+3, izlizao sam tu plochu koliko je volim), ali to sam samo ja…;))

  jbg, po svemu sudeci nece mi se nikada ispuniti zelja da ga slusam kada svira uzivo, jbesh conduction, osim ako sledeci bozic ne odluche da vaskrsnu nekog drugog za promenu, nekog od koga bi zaista imali neke koristi…
  ;))))

 4. * 3+2 se zove plocha,

  i da, oba puta kad sam ga gledao sa conduction je meni bio dosadan iz razloga koje si naveo (okamenjeni starci + buch = ne ide nikako), ali isto tako jer je taj conduction princip tezhak i ogranichen ko tuch i ima iste one mane koje imaju i grafichke partiture ili slichni aspekti struktur improv…

  i tako

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.