jazzire-plakat-2016

 

Jazziré je mali gradski kulturni, a u isto vreme i kulturološki događaj, koji se ne povladava pomodarskim trendovima. Ovaj put u decembru, pred same praznike, dolaze nam umetnici iz Francuske i Mađarske, dok u domaćem dresu nastupaju vrsni muzičari iz Beograda, Novog Sada i sa Palića. Festival se održava u društvenom baru i savremenom galerijskom prostoru Klein House, u Štrosmajerovoj 9. 

 

Utorak, 20.12. / 20.30 h

Antez: Continuum (FR)

Hashima (Beograd, RS)

Aleksandar Hristić – bubnjevi, Vanja Todorović – kontrabas, Srđan Mijalković – tenor saksofon, Igor Mišković – Archtop gitara

 

Sreda, 21.12. / 20.30 h

MASK (Novi Sad, Palić RS)

Nenad Marković – truba, Lordan Skenderović – truba

GREMI duó (HU)

Grencsó István – saksofoni i bas klarinet, Miklós Szilveszter – bubnjevi

 

O festivalu

Jazziré je svakako specifičan muzički impuls grada Subotice i izraz permanentne borbe protiv konvencionalnog umetničkog izražavanja. Eksperimentalna, avangardna i istraživačka muzika, sasvim sigurno i free-jazz, prelazi i fuzije ka drugim muzičkim pravcima, često vraćanje korenima i ritualnoj muzici, a možda i ponajviše njegova organska povezanost sa tekovinama savremene evropske improvizovane muzike – pojmovi su koji se najčešće vezuju za ovaj tako specifičan festival. Osmu godinu za redom Jazziré festival publici predstavlja taj tako interesantan svet improvizacije, muzičkog nadahnuća i beskrajne slobode.

Prvo veče na festivalu slušamo jedan vrlo specifičan zvučni performans francuskog umetnika Anteza, zatim Hashimu – jedan od najaktivnijih beogradskih sastava koji donosi muzičku fuziju lišenu tradicionalnih stilskih obeležja, a ipak konceptualno utemeljeno i zaokruženo muzičko putovanje.

Drugo veče posvećujemo manjim muzičkim dijalozima, slobodnoj formi i potpunoj improvizaciji. MASK u okviru jednog performansa donosi sučeljavanje dva različita pristupa sviranju istog instrumenta – trube, dok GREMI svoju koncepciju grade na dugogodišnjem iskustvu sviranja u istom sastavu (Grecsó Kollektíva), ali i nepredvidivosti koju donosi free jazz

Slobodna forma, istraživački koncepti u muzici, eksperiment uživo… Jazziré.

Ulaz je slobodan.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.