Postalo je gotovo pravilo da nas portugalska etiketa Clean Feed, uz još nekolicinu srodnih izdavačkih kuća, svake godine počasti izdanjima koja određuju kretanje savremene džez produkcije. Ni godina koja je na izmaku nije bila izuzetak od ustaljene prakse. Uz pregršt prijatnih iznenađenja u njihovom katalogu se našao još jedan konkurentan album mladog klavir-saks-bubanj trija neobičnog imena Paradoxical frog.

Verovatno da je, utopljen u moru moderne džez produkcije, mnogima promakao njihov debi album od pre dve godine snimljen za istu izdavačku kuću. Ipak, svakome ko prati savremenu scenu sigurno da nisu nezapažene ranije aktivnosti članova ovog sastava –  pijanistkinje Kris Davis (Kris Davis trio, kvartet, kvintet, rad sa Tonyjem Malabyjem i drugima), tenor saksofonistkinje Ingrid Laubrock (Anti-House, Sleepthief, Ingrid Laubrock Orchestra, rad sa Timom Berneom i drugima) i, ovoga puta blaženog među ženama, bubnjara Tyshawna Soreya (Vijay Iyerov Fieldwork).

“Union” je album u kome nećete naći sviračko razmetanje i nadmetanje pojedinaca, iako svo troje važe za iskusne i tehnički potkovane muzičare koji mogu i tako nešto, samo ako im se hoće. Nasuprot tome, ovde imamo odličnu instrumentalnu koheziju i savršenu interakciju, a u isto vreme ukusnu odmerenost. Sličnost sa drugim sastavima u kojima učestvuju u osnovi ne postoji ili je svedena na minimum.

Iako je CD prilično ambijentalan sa obiljem „prostranih“ tonova i blago napete atmosfere, najviše primetne u “First Strike”, “Second Strike” ili “Repose”, ne nedostaju mu ni dramatičniji momenti, posebno istaknuti u završnici jedanaestominutne “Fear The Fairy Dust” ili naslovne teme. Kao posebnu poslasticu treba istaći najdužu, vrlo neobičnu i eksperimentalno nastrojenu numeru “Masterisk” koju pored mirnih deonica presecaju i odsečni repetitivni zvuci u kojima posebno dominira Krisin klavir.

Posmatrajući kompletan materijal stiče se utisak da se trio sa lakoćom poigrava zvukovima, teksturama i detaljima, a samim tim i raspoloženjima. Oni pažljivo improvizuju, dopunjuju se, osluškuju jedni druge, i svesno se povlače kada je to potrebno. Naposletku, uvek pronađu najpogodniji momenat da zajednički poentiraju, a tada su slušaoci već uveliko uvučeni u njihovu muziku. U godini koju polako ostavljamo iza nas Paradoxical frog uspevaju da, i pored jake konkurencije, uspešno predstave publici jedno od intrigantnijih izdanja.

 

 

Spisak numera:  An Intermittent Procession; First Strike; Fear the Fairy Dust; Second Strike; Figment 2012; Union; Masterisk; Repose; Third Strike, You’re Out.

Muzičari: Kris Davis – klavir; Ingrid Laubrock – tenor saksofon; Tyshawn Sorey – bubnjevi.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.