Poštovani prijatelji Jazz festivala u Kanjiži,

Nakon 20 godina rada i, čini nam se, značajnog traga koji je festival ostavio na našoj jazz sceni, došao je trenutak da predahnemo i napravimo malu pauzu. Nažalost i ne našom voljom. U ovom trenutku, kada su mnogi očekivali da se predstojećeg vikenda festival održi, bilo bi izlišno da govorimo o nezahvalnoj finansijskoj situaciji i okolnostima u kojima se nalaze organizatori nekomercijalnih kulturnih događaja. Naročito organizatori jazz festivala, pa još više onih kojima u fokusu interesovanja nije mainstream, već isključivo tekovine savremene improvizacije i avangardni pokreti unutar jazza. Ipak, ne možemo a da Vam ne prenesemo gorak utisak koji ostaje u ustima, nakon pročitanog zvaničnog pisma našeg Ministarstva kulture i informisanja koje tvrdi da – „festival nije od interesa za Republiku Srbiju“.

U nadi da će 2016. godina nakon ove jalove u kojoj živimo, doneti bolje dane za festival, te da ćemo biti u mogućnosti da Vas tada pozovemo u Kanjižu na novo jesenje druženje, srdačno Vas pozdravljamo i iskreno zahvaljujemo na interesovanju koje ste iskazali tokom prethodnih meseci. Mnoge desetine e-mailova i telefonskih poziva koje ste uputili govori nam da kanjiški festival ima publiku koja će preživeti sušu.

 

Srdačan pozdrav sa Tise,

Dejan Vujinović i mali festivalski tim.

 

6 komentara na “Ove godine bez džez festivala u Kanjiži”

 1. To sto ministar(stvo) misli da „festival nije od interesa za Republiku Srbiju“ govori puno o ministarstvu/ministru i nista o festivalu..

 2. Veoma tuzno:( Toliko smo se radovali i iscekivali…. Ruzna zemlja sa ruznim mislima,ma ni ne vredi trositi reci na situaciju…
  Sledece godine,jel’da? 🙂
  Trebate nam!!!

  1. Sonja, jeste tužno kada se otkaže jedan festival.
   Ali, zaista ne vidim zašto bi to bio povod da kažete da Vam je zemlja ružna. Meni je moja zemlja najlepša na svetu, sa ili bez džeza.
   Ne znam uopšte zašto uredništvo pušta takav komentar?

   1. Poštovani Dimitrije,

    U saopštenju organizatora direktno je prozvano Ministarstvo kulture i informisanja SRBIJE, te se radi o institucionalnom telu koje nije nezavisno, već (makar u formalno-pravnom smislu) reprezentuje državu i njenu politiku. U svetlu ovih činjenica, smatram da Sonjin komentar ne bi trebalo da podleže moderaciji iz sledećih razloga:

    1. Direktno se drži teme vesti
    2. Nije korišćen niti vulgaran govor, niti govor mržnje, a urednička je procena da termin „ružan“, u ovom kontekstu, ne potpada pod pomenute kategorije.

    Svakako, tema je pipava i direktno se dotiče politike, pa je teško izbeći političke reference i komentare, što je u ovom slučaju opravdano, jer se vest ne odnosi na muzički sadržaj, već na institucionalne odluke i organizacione aspekte jedne džez manifestacije.

    Ovim zaključujemo polemiku o moderaciji na ovaj tekst. Nećemo objavljivati dalje komentare koji bi imali za svrhu polemiku oko kriterijuma moderacije. Takvi upiti i razmišljanja će biti mogući i dobrošli putem mejla, na redakcijsku adresu redakcija@jazzin.rs, kako ne bismo skretali sa same teme.

    Hvala svima na razumevanju 🙂

 3. Srbija ima ministarstvo za kulturu? Sta ono radi? Koliko tamo ima zaposlenih? Ko placa te ljude?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.