Đorđe Stijepović
Đorđe Stijepović

 

Bass Passion je zamišljen kao poligon za predstavljanje muzike koju kreiraju basisti/kontrabasisti, a koji će se održati po prvi put u Domu omladine Beograda i UK Parobrod od 12. do 14. septembra 2015. Bas kao instrument ili harmonska linija, neretko je u percepciji slušalaca u drugom planu. U novije vreme sve je više muzičara ovog usmerenja koji se ističu ne samo izvanrednom tehnikom sviranja, nego i nesvakidašnjom originalnošću u stvaranju nove muzike.

Bass Passion je muzička manifestacija koja spaja predstavljanje novih tendencija u kvalitetnoj umetničkoj i zabavnoj muzici sa edukacijom studenata muzike ili mladih muzičkih profesionalaca.

Cilj manifestacije Bass Passion je da predstavi umetnike koji iskoračuju iz ustaljenih formi, da izvođača na kontrabasu ili bas gitari predstavi publici kao nosioce muzičke priče.

Osim planiranih koncertata, Bass Passion će imati i edukativni deo, koj će činiti radionice sa umetnicima koji su glavni predstavnici muzičkog programa, u kojima mogu da učestvuju studenti muzike, mladi profesionalci, budući nosioci muzičkog i kulturnog života Beograda i Srbije.

Zvezde ovog prvog izdanja Bass Passiona su Đorđe Stijepović, rođeni Beograđanin, koji gradi uspešnu karijeru u Americi poslednjih 10 godina i Adam Ben Ezra, svetska Youtube senzacija i basistički fenomen.

Đorđe Stijepović nastupa prve večeri, u subotu, 12. septembra u sali Amerikana Doma omladine Beograda uz pratnju domaćih muzičara: Vasil Hadžimanov, Aleksandar Sedlar i Peđa Milutinović.

Đorđe Stijepović je jedan od najboljih slep kontrabasista sveta. Još tokom studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu bio je inicijator i učesnik brojnih džez, etno i rokabilly projekata (Havana Whisper, Atomic Sunset, Marsia, Shira Utfila, Kal…). Ubrzo po završetku fakulteta odlazi u San Francisko gde počinje saradnju sa američkim muzičarima. Širom sveta nastupao sa muzičarima kao što su Scotty Moore, DJ Fontana, Dale Hawkins, Wanda Jackson, Donovan, Billy Boy Arnold, Tommy Emmanuel, Ian Fraser poznatiji kao Lemmy iz Motorheada.

 

 

 

 

Adam Ben Ezra nastupa druge večeri, u nedelju 13. septembra, takođe u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Sam kaže da mu je misija da kontrabas stavi na vodeću muzičku poziciju umesto uobičajene prateće. Inspiraciju nalazi u radu svojih uzora Baha, Stinga, Čika Korije. Nastoji da pravi aktuelnu muziku i u tome koristi sva raspoloživa sredstva. Svoj izraz stalno proširuje, a kombinuje elemente džeza, latino i mediteranske muzike. Širom sveta prepoznatljiv po višeglasnom i perkusivnom tremanu kontrabasa.

 

 

 

Obojica će održati radionice u UK Parobrod, u ponedeljak 14. septembra.

Predstojeća manifestacija Bass Passion biće posećena kontrabasisti i jazz umetniku Mihailu Miši Blamu.

Organizator Bass Passion događaja je agencija „Neki fini ljudi art“, koja se bavi izvođačkom umetnošću, organizovanjem promotivnih događaja, edukativnih programa, i (po prvi put) muzičkih manifestacija, a iza koje stoji Miloš Milovanović, poznati novinar i prezenter TV B92, koji je inače po obrazovanju muzičar/ kontrabasista.

 

PROGRAM:

 

12. septembar

 

  • 18.30 DOB, Sala Amerikana – Tribina „Mihailo Miša Blam“

Govore: Vojislav Bubiša Simić (dirigent, kompozitor), Vojislav Pantić (jazz kritičar i publicista), Đorđe Stijepović (kontrabasista)
  • 20.00 DOB, Sala Amerikana – Koncert Đorđa Stijepovića (Vasil Hadžimanov, Aleksandar Sedlar, Peđa Milutinović)

  • 22.00 UK Parobrod –  jam session Miloš Čolović band

 

13. septembar

 

  • 20.00 DOB, Sala Amerikana – Koncert: Adam ben Ezra Solo

 

14. septembar

 

  • 11.00, UK Parobrod, Radionica – Adam Ben Ezra

  • 13.00, UK Parobrod, Radionica – Đorđe Stijepović

 

 

.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.