LOGO „Ne samo zbog toga što je Subotica grad koji zaslužuje da ima ovakvu manifestaciju, već i zato što u njemu još uvek ima pravih fanova, i dobrih muzičara kao i potencijala za edukaciju mladih, krenuli smo u njenu realizaciju“, priča izvršni producent festivala Sanja Bunford, direktorka „UP&UP“ društva za konsalting i menadžment i organizaciju kulturno-umetničkih događaja.

„Iako u vreme velike krize započinjanje ovakvog projekta od nule i bez unapred obezbeđenih sredstava deluje, i činjenica je da jeste, velika ludost, pozitivna energija dovela nas je do mnogih dobrih ljudi koji nam pomažu da naša ideja zaživi. Izuzetno nam je drago zbog neverovatno pozitivne energije i podrške koju imamo kako od naših sugrađana, tako i od drugih džez festivala i u Srbiji i u inostranstvu. Dobar je osećaj znati da ima još mnogo onih koji dele naše želje da se pokrene ova manifestacija. To i jeste naš ovogodišnji cilj – pokrenuti je, i taj cilj je, na radost mnogih, sada već izvesno ostvaren, zahvaljujući podršci ambasade i konzulata Republike Mađarske i prijatelja festivala. Uz podrške koje očekujemo od grada Subotice, Ministarstva kulture, i pokrajinskog sekretarijata kulture, Jazzik će ove godine biti u mogućnosti da spoji umetnike iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Austrije,Nemačke i Italije. Narednih godina, nadamo se, Jazzik ce se još više razvijati u pravcu sjedinjavanja svih onih koji razumeju jezik džeza iz raznih zemalja, sa raznih kontinenata, pa ćemo tako u Subotici imati prilike da uživamo i učimo od evropski i svetskih poznatih džezera, ali i da promovišemo mlade, nadarene i perspektivne umetnike“, zaključuje Sanja Bunford.

Planirani program predložio je umetnički savet festivala na čelu sa Bunfordom Gaborom i savetnikom Horvatom Zoltanom, i biće potvrđen zvanično početkom aprila, kada konačno bude zaključen budžet kojim ove godine raspolaže Jazzik festival.

 

14. 04. 2010.

 

 

Sax Caffe:

 • 21h – Otvaranje izložbe umetničkih radova posvećenih džezu. Na otvaranju izložbe nastupiće Robert Tilly, a gosti večeri (u organizaciji Sax Caffea) biće Tóth Bagi Csaba Band. Izložba je otvorena do kraja aprila.

 

 

15. 04. 2010.

 

 

Knjižara Plato:

 • 17h – Predavanje: Istorija džeza I (Vlada Miletin – RTV YU Eco)

Subotička muzička škola:

 • Radionica: bas gitara (Ištvan Mađarić – Srbija), bubnjevi (Dušan Novakov – Austrija)

Scena bioskopa „Jadran“:

Sax Caffe:

 • 23h – Jam Session – bend domaćin: Kvartet Miodraga Miše Marjanova

Foaje bioskopa „Jadran“:

 • Izložba omota džez albuma izdatih u Srbiji u poslednjih 50 godina
 • Izložba modne skulpture „Subotički jazz trio“ modne kreatorke studija „Laylah“ Andree Ledenjak

 

 

16. 04. 2010.

 

 

Knjižara Plato:

 • 17h – predavanje: Istorija džeza II (Vlada Miletin – RTV YU Eco)

Subotička muzička škola:

 • Radionica: jazz talk (Jazz Ex Tempore – Hrvatska)

Scena bioskopa „Jadran“:

 • 20:00 – Promocija „Melinda Ligeti Band“ iz Pančeva
 • 20:15 – DOU Trio (Austrija) + Johannes Enders (Nemačka)
 • 21:30 – Jazz Ex Tempore (Hrvatska)

Sax Caffe:

 • 23h – Jam Session

Foaje bioskopa „Jadran“:

 • Izložba omota džez albuma izdatih u Srbiji u poslednjih 50 godina
 • Izložba modne skulpture „Subotički jazz trio“ modne kreatorke studija „Laylah“ Andree Ledenjak

 

 

 

2 komentara na “Novi džez festival u Subotici”

 1. Da je srece pa da svaki grad ima nesto slicno, ali to je naucna fantastika.
  Johannes Enders je bas pozitivno iznenadjenje, samo sto su mi je ovaj DOU trio sa kojim nastupa potpuno nepoznat. Nista nisam uspeo da pronadjem o njima.

 2. DOU TRIO (Austria)
  Oliver Kent – klavir (piano)
  Uli Langthaler – kontrabas (double bass)
  Dušan Novakov – bubnjevi (drums)

  Nakon dvadesetak godina poznanstva i međusobne saradnje na raznim muzičkim projektima, pre godinu dana, tri vrhunska muzičara (koja godinama saradjuju sa evropski I svetki poznatim umetnicima), spojila su se u sada zajedničkoj priči pod nazivom “Dou Trio”. Bend intrpretira uglavnom autorsku muziku i kompozicije velikana jazza kao što su Thelonius Monk, John Coltrane,Wayne Shorter…Na Subotičkom jazz festivalu, pored jazz standarda, premijerno će izvesti kompozicije sa albuma čija je produkcija u toku, a koji će biti izdat u Austriji krajem godine…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.