mulatu Mulatu Astatke na novom izdanju svira sa članovima bostonskog Either/Orchestra, uz doprinose etiopskih muzičara, članova Heliocentrics (sa kojima je sarađivao na poslednjem albumu Inspiration Information Vol. 3) i nekih od vodećih britanskih džez i afro muzičara tokom završnih snimanja u Londonu, novembra prošle godine.

Svaka numera na albumu ima svoju priču. Uvodna Radcliffe napisana je specijalno za Radcliffe Institut, dok je Mulatu bio predavač na Harvardu. The Way To Nice je napisana i aranžirana u autobusu tokom Mulatuove nedavne francuske turneje. “S ovom numerom, kao da ste na nekom dugom putovanju, dok usput razgovarate s nekim ili razmišljate”, kaže legendarni etiopski muzičar. “Inspirisana je mnogim prelepim mestima na obali u blizini Nice.“

Assosa predstavlja adaptiranu tradicionalnu muziku Assosa plemena sa severozapada Etiopije, a Mulatu’s Mood je prearanžirana Mulatuova džez fjužn kompozicija iz ranih devedesetih, ovoga puta u afro/hajlajf stilu. „Hteo sam da u ovoj verziji pesme upotrebim zapadnoafričke stilove i da isprobam nove načine korišćenja prelepog zvuka kore“, objašnjava Mulatu.

Boogaloo i I Faram Gami I Faram su reprize Mulatuovih klasika u novim aranžmanima, dok se bonus pesma Derashe ističe tradicionalnim skalama naroda Derashe u južnoj Etiopiji, koje su korišćene u Debussyjevim klasičnim kompozicijama i džezu Charliea Parkera.

 

 

Spisak pesama:

1. Radcliffe
2. Green Africa
3. The Way To Nice
4. Assosa
5. I Faram Gami I Faram
6. Mulatu’s Mood
7. Ethio Blues
8. Boogaloo
9. Motherland
10. Derashe (bonus pesma, samo na digitalnom izdanju)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.