Dušan Petrović / foto – Matija Stakić

Pijanista Dušan Petrović objavio je album “From April to December” u izdanju Multimedia Records, a promocija je zakazana za sredu, 14. decembar u 18 časova u Multimedia Music Shopu u Sremskoj 2.

“Na albumu se nalazi devet naslova različitog tempa i senzibiliteta, a nakon dve godine rada na kompozicijama i produkciji, dr Dušan Petrović je uspeo da iznedri muziku koja je neosporni pomak u muzičkoj industriji Srbije, a pogotovu u žanru domaćeg jazz i fusion zvuka”, navodi se u promo materijalu.

Autor navodi da album žanrovski nije namenjen samo slušaocima džez muzike već i široj publici, a “ambijenti i harmonske strukture vode nas kroz različite svetove.

Dr Dušan Petrović, kompozitor, pijanista i muzički producent je rođen u Beogradu  decembra 1962. godine. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao kompoziciju. Za sve to vreme klavir, džez, računari i elektronski instrumenti su bili njegova velika ljubav. Dugo se bavio programiranjem, snimanjem i miksanjem muzike. To su bila pretežno komercijalna izdanja, a onda je prešao na primenjenu muziku – muzika za radio drame, pozorišna i filmska muzika, špice, reklame.

Bavio se muzičkom pedagogijom u srednjoj muzičkoj školi i predavao harmoniju, kontrapunkt i muzičke oblike više od dvadeset godina, a onda učestvovao u osnovanju odseka i katedre za muzičku produkciju i dizajn zvuka pri Beogradskom univerzitetu, kao i u srednjim muzičkim školama širom Srbije. Veći deo života proveo je kao pedagog – na fakultetu kao vanredni profesor i u muzičkoj školi u kojoj i dalje radi. Za sve ovo vreme, gotovo četiri decenije, usled velike profesionalne i pre svega pedagoške zauzetosti, objavio je samo jedan autorski album.

„April to December“  je prvi džez album u njegovoj karijeri. Džezom se bavi još od srednje škole, a jedan je od prvih u Srbiji koji je završio dopisni kurs Berklee College of Music, verovatno jednu od najznačajnijih džez akademija na svetu.

Na albumu su svirali: Dušan Petrović (klavir, Rhodes, Moog), Igor Marinković (bas gitara), Branko Marković (kontrabas), Dejan Hasečić i Kosta Paunović (gitare), Filip Tančić, Isidor Gerić, Bogdan Đurđević, Feđa Frenklin, Goran Marinković (bubnjevi), Vlada Krnetić, Nemanja Banović, Pavle Mihajlović, Sava Matić (trube), Ljubiša Paunić, dr Aleksandar Tomić, Nikola Lončar (saksofoni), Vladislav Stajević (flauta), Igor Ilić (trombon), Vitor Rogić (tamburica) i gudači iz Muzičke škole “Kosta Manojlović” u Zemunu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.