KELAG Kelag Big Band je počeo rad u formaciji duvačkog orkestra, a 2003. je prerastao u big bend koji je do 2009. godine vodio češki dirigent, kompozitor i aranžer Oldo Lubich. Sadašnji umetnički direktor i dirigent orkestra je jedan od cenjenih austrijskih muzičara mlađe generacije – trubač, kompozitor i aranžer Hans Lassnig. Pod njegovim vođstvom orkestar se, navode organizatori, od komercijalnijeg džeza okrenuo ka kompleksnijim formama i stvaranju sopstvenog zvuka po kojem je već prepoznatljiv.

Kelag Big Band je sarađivao sa mnogim imenima svetske džez i soul scene, kao što su su Raphael Wressnig, Farina Miss, Sandra Pires, Carol Alston, Francesca Viaro, Dieter Themel, Uroš Perić, Jaromir Hnilika, Franco Andolfo, i drugi

Dirigent orkestra Hans Lassnig je završio džez trubu na Kärntner Landeskonservatorium, posle čega je dobio stipendiju za New School University u Njujorku i Univerzitet umetnosti u Gracu. Tokom čestih boravaka u SAD usavršavao se kod muzičara kao što su Lee Harper, John McNeil, Claudio Roditi, Clark Terry, Laurie Frink, Bo Nilsson, Jerry Bergonzi, ili Kenny Werner, a na spisku muzičara sa kojima je sarađivao su i Arturo O´Farill, Gary Bartz, Charles Tolliver, Rainhard Fendrich, Bobby Sanabria, Jacques Figueras, Nevio Zaninotto, Rob Bargad, Max Grosch… Bio je finalista internacionalnog trubačkog Yamaha konkursa, a album Descarumbiando njegovog sastava Hamlet & His Latin Jazz Experience proglašen je za najbolji u kategoriji mladih umetnika na poznatom blogu The Latin Jazz Corner.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.