KOMPLETAN PROGRAM

 

Festival « Jazzycolors » (www.jazzycolors.net) ove godine okuplja 24 stranih kulturnih centara i instituta i cilj mu je predstavljanje najboljih džez ansambala zemalja učesnica kao i promocija samih kulturnih centara i njihovih redovnih programa.

Manifestacija postoji od 2003. godine, a Kulturni centar Srbije je jedan od osnivača iste kao i Foruma stranih kulturnih Centara (FICEP), organizacije koja okuplja svih 50 stranih kulturnih centara u Parizu (www.ficep.info).

Nakon deset izdanja, ova manifestacija je izrasla u ozbiljan međunarodni festival vrhunskog kvaliteta kojim se predstavljaju zemlje učesnice i njihovi najbolji umetnici. Jedan od principa festivala je i da se koncerti održavaju u samim Kulturnim centrima te da se preko razmene učesnika festivala u isto vreme razmenjuje i publika i tako skreće pažnja na ostale mesečne i godišnje programe i aktivnosti Centara. O značaju ove manifestacije, s obzirom na kvalitet umetnika i broj zemalja učesnica, za ugled i prestiž Kulturnog centra Srbije a samim tim i naše zemlje, govore postignuti rezultati, članci i izveštaji lokalnih medija, institucionalni i medijski partneri manifestacije.

Prošle godine je u okviru Jazzycolors – a, Kulturni centar  Srbije ugostio 4 koncerta i time zabeležio značajnu posećenost i privukao pažnju velikog broja publike što je osim skretanja medijske pažnje rezultiralo i većom posećenošću njegovih ostalih redovnih programa. Zahvaljujući festivalu, Kulturni centar Srbije je ušao u sve referente vodiče kroz muzičku scenu Pariza a našao se i u drugom izdanju vodiča – knjige ”Džez u Parizu” čiji je autor novinarka i muzički kritičar Sandrin Filipeti.

Festival Jazzycolors je dobitnik priznanja Ministarstva kulture Francuske kao projekat od velikog značaja za interkulturalni dijalog i tokom deset godina svog postojanja, podržavan je od strane svih značajnijih institucija poput Ministarstva za inostrane i evropske poslove, DRAC Ile de France, SACEM, Opštine grada Pariza itd. Medijsku podršku festivalu pružaju nacionalni FIP Radio, sa kojim festival ima strateško partnerstvo od 2011. godine, zatim Euronews, TSF JAZZ Radio, Jazz Magazine, Radio Nova, RFI, TV5, Le Figaro i brojni drugi časopisi, publikacije i elektronski mediji.

Od 2008. Godine, zaštitno lice i “kum” festivala je Bojan Zulfikarpašić – jedan od najpoznatijih muzičara iz Srbije na evropskoj i svetskoj džez sceni. Dobitnik brojnih priznanja, od kojih je poslednje nagrada za najboljeg džez izvođača y 2012. godini, Bojan Zulfikarpašić će otvoriti festival koncertom u sali Kulturnog centra belgijske pokrajine Valonije u Parizu, u sredu, 6. novembra 2013. Gost na ovom koncertu biće srpski kontrabasista Sava Medan koji je već duže vreme prisutan na evropskoj jazz sceni.

Za predstavnika Srbije na ovogodišnjem izdanju, umetnički savet festivala je od tri predstavljene grupe, izabrao ansambl « SERBIAN JAZZ BRE » iz Beograda. Polazeći od koncepta spajanja fotografije i muzike, multimedijalni projekat „Serbian jazz, bre!“ počiva na ideji da se slikom zabeleži trenutak „spiritualnog iskustva“, kroz koji muzičari ovog specifičnog žanra prolaze u momentu stvaranja. Od nastanka prvih fotografija Ivana Grlića, preko mnogobrojnih multimedijalnih nastupa došlo se do potrebe da se i zvučno zabeleži muzički deo projekta, što je rezultirao snimanjem albuma „Serbian jazz, bre!“

Album je u većem delu sačinjen od autorskih kompozicija klaviriste Aleksandra Jovanovića, kao i nekolicine aranžmana poznatih srpskih autora. Muzika sastava „Serbian jazz, bre!“ predstavlja spoj modernog džez jezika i tradicionalnog melosa naših prostora. Grupu čine Nevena Jelić- vokal, Filip Krumes- violina, Aleksandar Jovanović- klavir,Marko Fabry- bas, Aleksandar Cvetković- bubanj, uz podršku istaknutih srpskih jazz umetnika, trubača Stjepka Guta i perkusioniste Uroša Šećerova koji svojim gostovanjem doprinose šarenolikosti albuma. Karakteristični melodijski motivi i ritmovi zasnovani na srpskoj tradiciji, kroz kompoziciju i improvizaciju uklopljeni su u džez formu, kao bazu za dalje istraživanje univerzalnog muzičkog jezika.

Obzirom da je jedan od glavnih principa i ciljeva festivala razmena publike i umetnika, i ove godine će KC Srbije ugostiti ukupno 3 grupe drugih kulturnih centara – Slovačke, Estonije i Grčke. Do sada su na festivalu, kao predstavnici Srbije, nastupali: Miloš Krstić, Vasil Hadžimanov Bend, Marko Djordjević, kvartet Vladimira Maričića, Miloš Petrović, kvintet Lidije Filipović, grupa Naked, Menson Benson Sextet, grupa Hot club of Belgrade i grupa Eyot.

U januaru 2011. godine, od strane Upravnog odbora Jazzycolorsa, za direktora festivala izabran je Vladimir Marinković, inače zadužen za scenske programe u Kulturnom centru Srbije. Upravni Odbor festivala sačinjavaju predstavnici kulturnih instituta Švedske, Finske, Luksemburga, Grčke, Italije i Nemačke.

Gostovanje i nastupe srpskih muzičara na festivalu Jazzycolors, od 2003.godine podržavaMinistartsvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.