BIG-BEND-RTS-I-BERT-JORIS-03-SMMuzička produkcija RTS-a i Big bend RTS-a izvešće jednu od najpopularnijih opera na svetu, operu „Toska“, čuvenog italijanskog kompozitora Đakoma Pučinija, čiji se jubilej (1858-1924) ove godine obeležava u celom svetu.

Gost dirigent, aranžer i solista biće Peter Rajter, nemački kompozitor i muzičar. Biografija ovog umetnika i turneje sa velikim džez muzičarima govore o njegovoj svestranosti, pa otud i ideja da napravi aranžman čuvene opere i poveri je na izvođenje džez orkestru.

Opera u tri čina biće spoj neverovatne energije. Publika će imati priliku da čuje i vidi čuveni Big bend orkestar RTS-a, instituciju koja od 1948. godine sa velikim uspehom stvara džez, pod dirigentskom palicom Ivana Ilića.

Srbija i Kolarčeva zadužbina biće mesto na kojem će se premijerno čuti izvođenje opere „Toska“ u Jugoistočnoj Evropi i muzički izazov dostojan velikih profesionalnih džez orkestara.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine, po ceni od 300 i 400 dinara.

 

Biografija dirigenta Petera Rajtera

Peter Rajter, kompozitor i muzičar (pijanista, tenor i sopran-saksofonista) rođen je u Nemačkoj, 2. decembra 1959. godine. U petoj godini je počeo da pohađa časove klavira i fagota, a 1976. upisuje Univerzitet za muziku i primenjenu umetnost u Štutgartu.

Krajem sedamdesetih odlučuje da studira džez klavir, a zatim počinje da vodi svoje sastave i postaje član „Tobias Langut“ trija i kvarteta Frica Harca. Od 1999. godine postaje član „Hessischer Rundfunk“ radijskog Big benda u Frankfurtu. Odlazi na turneje sa velikanima džez muzike kao što su Duško Gojković, Toni Lakatoš, Al Foster i snima sa Hajncom Zauerom, Čakom Kan, Džuli Najgel, Čarlijem Marijanom.

Rajter komponuje i aranžira za Big bend i razne druge orkestre. Izdvajaju se orkestarska svita „Hallo Marlene“ za saksofonski trio i orkestar, „Weill … die Musik nach Amerika ging“ za drveni duvački kvintet i džez trio. Učestvovao je u komponovanju mise za čuvenu crkvu „Johanneskirche“ u Darmštatu. Bio je docent na Univerzitetu „Johanes Gutenberg“ u Majncu.

Specifičnost ovog koncerta ogleda se u tome što će prvi put na našim prostorima biti izvedena opera koja je posebno aranžirana za džez orkestar, za Big bend RTS-a.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.