Jubilej jednog festivala je prilika da se u raskošnom obliku potvrde dotadašnja, prepoznatljiva nastojanja i ciljevi. A ono čemu su organizatori festivala Todo Mundo – manifestacije posvećene raznovrsnim „jezicima” i podžanrovima muzike sveta (world music) – oduvek težili jeste pružanje izazova radoznaloj publici, i to kroz zanimljiv, atraktivan, aktuelan, ali i neobičan  program, koji se mahom kreće izvan staza mejnstrima. Ili, kako je to 2019. godine, u magazinu Etnoumlje napisala kritičarka Ivana Ljubinković u okviru prikaza poslednje večeri 8. izdanja festivala Todo Mundo:

– „Posetioci su, u duhu samog naziva festivala, još jednom obišli, ako ne čitav svet, ono bar njegov značajan deo. Ali, ne znamenitosti glavnih gradova, dostupne svakom odgovornom turisti, već one skrivene uličice i predele, koje samo lokalci mogu da preporuče. I vredelo je poslušati ih.”

U godini jubileja, Todo Mundo ostvaruje deo festivalskog programa zahvaljujući međunarodnoj saradnji i svojim aktivnostima u okviru dva velika evropska projekta. Koncerti sastava Džambo Aguševi Orchestra, Fanfara Station i Perija biće održani kao deo svežeg, tek otpočetog projekta Sounds of Europe, dok će kroz sada već renomirani projekat MOST – Bridge for Balkan Music biti realizovan koncert dua Ramsch & Rosen.

Umetnici mlađe i srednje generacije dominiraju koncertnim programom. Takav duh će obeležiti i samo otvaranje glavnog, muzičkog dela festivalskog programa: koncert Bojane i Nebojše Brdarić (21.09). Nastupom naših sjajnih interpretatora, koji upravo pripremaju drugi album, nastavlja se običaj festivala Todo Mundo po kom je prvi koncert rezervisan upravo za domaće umetnike.

U društvu izvanrednih pevača i svirača koji su u svojim dvadesetim, tridesetim i četrdesetim, nalazi se, međutim, i 76-ogodišnja world music diva sa prostora bivše Jugoslavije – Dunja Knebl, unikatna umetnička ličnost. Dunja i Roko Margeta, vrsni mladi multiinstrumentalista i vokalista, predstaviće se prvi put beogradskoj publici.

 

Dunja Knebl i Roko Margeta, foto: Doringo

 

Sjaj jubilarnog izdanja obezbeđen je, dakle, i nemalim brojem premijernih izvođenja. Osim Dunje i Roka, u Beogradu ćemo, tako, prvi put prisustvovati koncertima Džambo Aguševi Orchestra, Meybahar i Perija, dok će na nivou Srbije svoje premijere imati Fanfara Station i Ramsch & Rosen, a na prostoru čitavog BalkanaJako el Muzikante!

Deseti festival Todo Mundo ima i svoj slogan – #budimoradoznali – kojim organizatori žele da pažnju šire publike još više podstaknu u pravcu otkrivanja raznolikih muzičkih tradicija, kao i autorstva inspirisanog najrazličitijim kulturnim nasleđima. Osim toga, svako koncertno veče jeste svojevrsna mala, zasebna celina specifičnog koncepta i naslova: 1) Rootsology (veče posvećeno tradicionalnijem zvuku), 2) Partyard (vreme i prostor za pravu world music žurku), 3) Skriveni dragulj (koncerti umetnika koji imaju vrlo originalan, neobičan pristup tradicionalnom materijalu) i 4) Na istoku mašte (veče naglašenog orijentalnog i balkanskog izraza, opojnog i pokretljivog).

Zvuk desetog festivala Todo Mundo je veoma šaren. Slušaćemo najpre srpsku tradicionalnu muziku (Brdarići), te sefardsko nasleđe u izvođenju fantastičnog trija Jako el Muzikante, koji dolazi iz Španije, zemlje u kojoj su Jevreji živeli veoma dugo i odakle su prognani krajem 15. veka. Zatim, plesaćemo uz moderan balkanski brass band izraz (Džambo Aguševi Orchestra), kao i uz kombinaciju mediteranske tradicije i elektronike (Fanfara Station). Biće tu i lepeza bisera iz zbirki pesama Hrvatske, Jugoslavije, Balkana, Evrope i sveta, ostvarena kroz intimno pripovedanje Dunja i Roka, kao i autorsko poigravanje elementima austrijske i alpske tradicije (Ramsch & Rosen). Pritajena i goruća strast Balkana obeležiće čitavo završno veče i nastupe sastava Meybahar i Perija. Ovo je fenomenalna godina za kvartet Perija, sve traženiji balkanski sastav na evropskim scenama, a nedavno je najavljeno i njihovo učešće na prestižnom sajmu WOMEX, koji će ovog oktobra biti održan u Lisabonu. Perija uskoro objavljuje novi album.

 

Meybahar – promotivna fotografija

 

Osam koncerata održaće muzičari iz deset zemalja: Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Austrije, Španije, Italije, Tunisa i SAD. Neki od muzičara učestvovaće i na međunarodnoj konferenciji, koja će biti organizovana poslednjeg dana festivala. To je sada već druga konferencija na festivalu Todo Mundo i plan je da ovaj deo pratećeg programa preraste u tradiciju. Dok je prošlogodišnja konferencija bila usmerena na žene u world music-u, aktuelna tema Muzika u pokretu doneće razgovore i razmenu iskustava u vezi sa kretanjima ljudi, naroda, kultura, pa i same muzike u svetu.

Prateći program desetog festivala obuhvata i uličnu paradu sastava Džambo Aguševi Orchestra i Fanfara Station, u pešačkoj zoni centra grada, 21. septembra. Osim toga, u saradnji sa Katedrom za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, biće održan i javni razgovor umetnika Džamba Aguševa i studenata etnomuzikologije, sa ciljem bližeg upoznavanja sa tradicijom trubačke muzike u Severnoj Makedoniji, muzičkom porodicom iz koje potiče Džambo, kao i sa brojnim drugim povezanim aspektima.

Ulaznice za festival se mogu nabaviti preko sajta Tickets.rs, kao i na ulazu pre početka svake koncertne večeri, po ceni od 600 dinara za svako veče, a u ponudi je i komplet ulaznica po ceni od 2.100 dinara.

Deseti festival Todo Mundo podržali su: Sounds of Europe, MOST – Bridge for Balkan Music, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Collegium Hungaricum Beograd, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Ambasada Španije u Beogradu,  Institut Servantes Beograd, Austrijski kulturni forum Beograd, CEBEF, Jevrejski kulturni centar „Oneg Šabat”, Drugstore, Etnoumlje i RadioAparat.

Organizatori su: Udruženje „Ring Ring” i Muzički informativni centar Srbije.

 

Džambo Aguševi Orchestra, foto: Goran Potkonjak

 

PROGRAM FESTIVALA

 

SREDA, 21. septembar:

Centar grada, pešačka zona, 17 č:

Ulična parada (Džambo Aguševi Orchestra i Fanfara Station)

Jevrejski kulturni centar (Jevrejska 16), 20 č:

Rootsology: Bojana i Nebojša Brdarić (SRB) / Jako el Muzikante (E)

 

ČETVRTAK, 22. septembar:

Fakultet muzičke umetnosti:

Javni razgovor: Džambo Agušev i studenti etnomuzikologije

Drugstore (Bulevar Despota Stefana 115), 20 č:

Partyard: Džambo Aguševi Orchestra (NMK) / Fanfara Station (I / TN / USA)

 

PETAK, 23. septembar:

Jevrejski kulturni centar, 20 č:

Skriveni dragulj: Dunja Knebl i Roko Margeta (HR) / Ramsch & Rosen (A)

 

SUBOTA, 24. septembar:

RTS Klub – Galerijski prostor (Hilandarska 2, ulaz iz Svetogorske), 11 č:

Međunarodna konferencija Muzika u pokretu

Jevrejski kulturni centar, 20 č:

Na istoku mašte: Meybahar (H / GR) / Perija (NMK)

 

 

Fanfara Station, foto: Edo Florio Di Grazia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.