metal jazz Prema mišljenju renomiranog njujorškog novinara i autora nekoliko knjiga o džezu, tokom poslednje dekade postaje sve teže redukovati džez i metal na uobičajene stereotipe, i sve lakše voleti ih, a javlja se i sve više tačaka u kojima se ova dva žanra mogu porediti.

Ratliff navodi da su oba žanra naklonjena eksperimentu i da se oslanjaju na obrazovane virtuoze, te da su i za džez i za metal karakteristični složeni harmonski svetovi, promene tempa, neobični ritmovi, kao i brzo sviranje velikog broja nota. Novinar New York Timesa poredi Pat Methenyja sa Paulom Masvidalom iz benda Cynic, a Jeff „Tain“ Wattsa sa Tomas Haakeom iz Meshuggah.

Retlif ukazuje i na sličan profil fanova oba žanra, te navodi da su oko dve trećine ljubitelja ovih vrsta muzike okrenuti prošlosti i tradiciji, dok ostatak gleda ka budućnosti. Takođe, on smatra i da su ljubitelji džeza i metala postali sumnjičaviji prema „žanrovskoj jeresi“ nego sami muzičari, te navodi nekoliko bendova koje smatra srodnim u otvaranju ka žanrovski fleksibilnom izrazu: Baroness, Isis, Krallice i Nachtmystium sa metalske, odnosno Darcy James Argue’s Secret Society, Marcus Strickland’s Twi-Life, Stefon Harris’s Blackout, Mostly Other People Do the Killing i The Bad Plus sa džezerske strane.

Kompletan članak možete pročitati ovde.

5 komentara na “Džezeri i metalci – srodne duše?”

  1. E, Nikola, zanimljivo ovo kao i uvijek… u trendu si. 8-D Što kažeš na novi Waitsov live album, nema Ribota, ni ovih starosta, samo mlađa ekipa, i.o. i dva W-ova sina??? Ja ga malo slušam i ima puno puno brutalnog vokala (kao na "Real Gone") i nekog antiknog jazza (recimo, plesni retro u stilu Mikea Reeda o kom ste neki dan pisali)… toliko o jazzu i metalu, švicarskoj uvjetno rečeno sceni, s druge strane, koja njeguje te amalgame u rasponu od avant-corea do jazz-metala… Hahahahaha. Rock!

  2. Šts se sve neće pojaviti pod fuzijom džeza… može da se stavi štagod vam drago…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.