Dave Liebman

 

Produkcija ENJA Records iz Minhena jedan je od najcenjenijih nezavisnih izdavača u džez svetu.

Osim uobičajeno kvalitetnog izbora muzike iz postojbine džeza, poslednjih godina ovaj izdavač stavlja poseban naglasak na otkrivanje kreativnih stvaralaca iz Evrope i drugih krajeva sveta, ohrabrujući mešanje džeza sa folklorom zemalja iz kojih umetnici dolaze. U današnjoj emisiji biće predstavljena četiri nova izdanja ove produkcije.

Kvartet Quest sastavio je 1981. godine saksofonista Dejv Libmen, u želji da „produži život“ muzici najvećih uzora Majlsa Dejvisa (u čijem je bendu i svirao) i Džona Koltrejna. Uz Ričija Bajraha (klavir), Rona Meklura (bas) i Bilija Harta (bubnjevi), na novom albumu izvodi pretežno dela Vejna Šortera (Prince of Darkness, Footprints, Nefertiti…), pisana za Majlsov drugi kvintet.

Gitarista i kompozitor Al Bir rođen je u Maroku, a živeo u Izraelu i Francuskoj, pre nego što se preselio u Australiju. Na albumu snimljenom sa „prvoligašima“ američkog (DŽ. Garzon – saksofon, L. Đenoveze – klavir, A. Sančez – bubnjevi) i evropskog džeza (E. Ervipidu – bas, H. Meurkens – harmonika) predstavlja ukuse Afrike, Bliskog istoka i Južne Evrope, uronjene u džez tradiciju.

Libanski saksofonista i kompozitor Tufik Faruk rođen je u Bejrutu, a studirao muziku u Parizu, gde se vremenom zaljubio u džez i počeo da ga svira, ostvarujući originalno mešanje ove muzike sa svojim korenima. Novi album, snimljen u formaciji seksteta (tri duvača, klavir, subasofon/tuba i bubnjevi), predstavlja posvetu rodnom gradu, sa, kako kaže, „kompozicijama koje imaju dušu“.

Priznanja koja je dobila od kolega za kompoziciju pisanu tokom studija na Muzičkoj akademiji u Minhenu, ohrabrila su mladu gitaristkinju i pevačicu Moniku Rošer da sastavi big bend sa kojim bi predstavljala svoje muzičke ideje. Rezultat je debi album sa devet numera u kojima napredno džez aranžiranje u duhu Marije Šnajder sreće modernu klasiku, indi rok, elektroniku i hip-hop.

Slušamo albume:

  • Quest – Circular Dreaming
  • Albare iTD – Long Way
  • Toufic Farroukh – Cinéma Beyrouth
  • Monika Roscher Bigband – Failure In Wonderland

 

Autor i voditelj emisije je Vojislav Pantić.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.