Nik Bartsch's Ronin

 

Tokom više od četiri decenije postojanja, minhenska kuća ECM je konstantno među najuspešnijim svetskim džez izdavačima. Ove godine, titulu najbolje produkcije osvojili su u izboru Asocijacije džez novinara, kao i u anketi kritičara časopisa Jazz Times i Down Beat.

U emisiji će biti predstavljena četiri nova izdanja ove produkcije, u izvođenju dugogodišnjih vernih ekskluzivaca ove kuće.

Švajcarski kvintet Nik Baertsch’s Ronin jedan je od najintrigantnijih sastava ECMporodice. Njihova muzika ravnopravno je okrenuta poštovaocima klasike, džeza i elektronike, mada u svom sastavu ne koriste elektronska pomagala i sintisajzere. Posle tri studijska albuma, objavili su dvostruko živo izdanje na kom se nalaze zapisi sa koncerata iz raznih krajeva sveta.

Norveški pijanista Ketil Bjernstad se kao mladić, uporedo sa fascinacijom džezom preko džez-rok albuma Majlsa Dejvisa, zanimao i za evropske autorske filmove, među kojima je posebno voleo ostvarenja Godara, Bpesona i Antonionija.Novialbum predstavlja zapis koncerta na džez festivalu u Moldeu, na kome je predstavio muziku za zamišljeni film Mikelanđela Antonionija.

Pijanista Bobo Stenson je jedna od najznačajnijih figura švedskog džeza svih vremena. Radovima sa Janom Garbarekom, Čarlsom Lojdom i Tomašom Stankom, a potom solo karijerom u okviru koje je predstavio tri različita trija, trasirao je i put savremenom evropskom pijanizmu, koji poštuje američke uzore Monka i Evansa, ali traži i nova rešenja u evropskoj klasici.

Nemačka pijanistkinja Julija Hulsman objavila je za produkciju ECM dva albuma koje je svetska kritika odlično prihvatila, ocenjujući je kao jednu od najperspektivnijih novih figura na sceni.

Predstavićemo sledeće albume:

  • Nik Bartsch’s Ronin – Live
  • Ketil Bjoernstad – La Notte
  • Bobo Stenson Trio – Indicum
  • Julia Hulsmann Quartet – In Full View

 

Autor i voditelj emisije je Vojislav Pantić.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.