Kris Davis

Prenosimo najavu sa internet stranice Radio Beograda 2:

Diskografska produkcija Clean Feed iz Lisabona počela je sa radom 2001. godine, u želji da svetu predstavi nova ostvarenja kreativnih džez muzičara iz i izvan Portugalije. U teškim godinama za džez industriju pokazujući jasnu naklonost prema umetničkim parametrima, brzo su stekli malu, ali “odabranu” grupu sledbenika širom sveta, koja je pomogla da firma brzo “stane na noge”, postavši jedan od najuglednijih svetskih izdavača novog džeza u svetu. Uz produkciju ECM, Clean Feed je jedini evropski izdavač koji poslednjih godina beleži visoke plasmane na godišnjim džez listama u Sjedinjenim američkim državama.

Kuću je osnovao Pedro Costa, koji je godinama u centru Lisabona držao malenu prodavnicu džez ploča, s osnovnim motivom da, kako kaže, “ostvari jaču vezu sa muzikom koju voli i muzičarima koje poštuje”. Već na prvom albumu “The Implicate Order at Seixal” spojio je tri američka i dva portugalska muzičara, vođen dvema idejama – plasmanom svojih zemljaka u svet i pružanjem prilike američkim kreativcima da albume objavljuju u Evropi, kad im je to onemogućeno na sve konzervativnijem tržištu SAD-a.

Tokom prvih deset godina rada, produkcija je objavila preko 200 albuma. Među velikim imenima iz sveta savremenog džeza sa kojima je kuća ostvarila saradnju su: Anthony Braxton, Ken Vandermark, Charles Gayle, Mary Halvorson, Peter Evans, Eliott Sharp, Otomo Yoshihide, Evan Parker, Joe Morris, Gerry Hemingway, Steve Lehman i Mostly Other People Do The Killing, ali i portugalski umetnici Rodrigo Amado, Paulo Curado, Bernardo Sasseti, Carlos Zingaro, Carlos Baretto, Julio Resende…

U emisiji “Džez scena” Radio Beograda 2, u subotu 03.03.2012. godine, biće predstavljena četiri nova izdanja ove produkcije. Portugaliju predstavlja pijanista Julio Resende (prošlogodišnji gost Beogradskog džez festivala), novim albumom u formatu trija. S njujorške scene dolazi pijanistkinja Kris Davis , kao solistkinja i aranžer u nonetu Novela saksofoniste Tonyja Malabyja. Slušaćemo i trio bubnjara Toma Raineya, sa nemačkom saksofonistkinjom Ingrid Laubrock i američkom gitaristkinjom Mary Halvorson.

  • Julio Resende Trio – You Taste Like A Song
  • Tom Rainey Trio –PoolSchool
  • Kris Davis – Aeriol Piano
  • Tony Malaby’s Novela – Tony Malaby’s Novela

Urednik i voditelj emisije je Vojislav Pantić.

2 komentara na “Džez scena: Clean Feed”

  1. I posle Voja Pantic ovakav, Voja Pantic onakav. Samo poslusajte cime se bavi na radiju, Clean Feed, ECM, Mostly other people/Peter Evans.
    Bravo Vojo, imas besplatan ulaz na Ring Ring festival i ove godine.

  2. Sve pohvale za Clean Feed, ali i za Voju… Nesto su zatajili na pocetku godine, ali se nadam da ce krenuti sa novim zanimljivim izdanjima…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.