Amiru će na ovim koncertima pratiti pijanista Bojan Zulfikarpašić, kontrabasista Nenad Vasilić i perkusionista Bahar Kalife.

„Bosanska Bili Holidej“, kako ju je nazvao muzički novinar i autor Gart Kartrajt, rođena je i odrasla u Sarajevu u vreme kada je popularnost tradicionalne muzike bila velika, a sevdah, kao pojam, za buduću umetnicu imao specijalno značenje. Sevdalinku, jednu od najlepših narodnih pesama, koja će postati njen muzički izbor i životni put, čula je od majke. Usledila je fascinacija vokalnom baštinom Bosne i Hecegovine i učinila da se potpuno posveti kreiranju specifičnog glasa za ovaj žanr, kako bi u potpunosti izrazila njegova ekspresivna svojstva i mogućnosti.

Poređenja sa Cesariom Evorom i Bili Holidej najpre se odnose na način na koji Amira transformiše sevdah iznutra, „uzburkavajući“ uobičajeni stil izvođenja, definisan kroz vekove. Amira je tradiciji udahnula novi život ističući se jedinstvenom emocijom i inovativnošću kojom pristupa sevdahu, karakterističnim stilom, te iskrenom ljubavlju prema poeziji i muzici. Iako je provela godine u istraživanju i bezuspešnom traženju saradnika s kojima će podeliti svoje ideje o najboljem načinu prezentacije i pronalaženju novog konteksta i oblika u kojima će predstaviti stare forme, tokom vremena dovela je interpretacije do savršenstva.

Nakon što je 2003. godine gostovala na albumu “A Secret Gate” grupe Mostar Sevdah Reunion, Amira Medunjanin snima svoj debitantski nosač zvuka “Rosa”, koji dobija sjajne kritike u Velikoj Britaniji i širom Evrope, pojavljujući se i među kandidatima za „album godine“. Potom, 2009. godine, ostvaruje kompakt-disk pod nazivom “Live”, sa snimkom koncerta održanog na Festivalu džeza u Sarajevu 2008. Aprila 2009. objavljuje studijski album “Zumra”, gde su zabeležene narodne pesme iz Bosne i Hercegovine, ali i Srbije i Makedonije, koje su predstavljene autohtonim načinom izvođenja, u spoju specifičnih aranžmana tradicionalnih melodija, lirskog i vokalnog stila i uz pratnju savremene harmonike.

Najnoviji album “Amulette”, kojim će našoj publici predstaviti na koncertima u Novom Sadu i Beogradu, Amira Medunjanin je ostvarila u saradnji s Bojanom Zulfikarpašićem i Baharom Kalifeom, a ovo tonsko izdanje objavila je kuća „Harmonija mundi“ , oktobra 2011. godine. Možda je najbitnije reći da je Amirina muzika ona koja će vam istovremeno oči ispuniti suzama i srce radošću.

Ulaznice za novosadski koncert u prodaji su na blagajni Srpskog narodnog pozorišta, po ceni od 1000 dinara, a za koncert u Beogradu na blagajni Kolarčeve zadužbine (600 din.).

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.