Elliott Sharp

 

Diskografska produkcija Clean Feed iz Lisabona počela je sa radom 2001. godine, u želji da svetu predstavi nova ostvarenja kreativnih džez muzičara iz i izvan Portugala. U teškim godinama za džez industriju, pokazujući jasnu naklonost prema umetničkim parametrima, brzo su stekli malu ali „odabranu“ grupu sledbenika širom sveta, koja je pomogla da kuća postane jedna od najuglednijih izdavača novog džeza u svetu. Uz produkciju ECM, Clean Feed je jedini evropski izdavač koji poslednjih godina beleži visoke plasmane na godišnjim džez listama u Sjedinjenim Državama.

 

U emisiji će biti predstavljena četiri nova izdanja ove produkcije:

  • Joe McPhee & Ingebrigt Haker Flaten – Brooklyn DNA

  • Elliott Sharp Trio – Aggregat

  • Marty Ehrlich’s Rite Quintet – Frog Leg Logic

  • LAMA – Onerios

 

Legendarni fri-džez trubač i saksofonista Džo Mekfi i norveški kontrabasista Ingebrigt Hoker Flaten odaju počast Bruklinu, mestu koje je od sredine prošlog veka bilo poprište važnih džez događaja, uz aluzije na ikone tog doba – Čarlija Parkera, Dizija Gilespija, Sonija Rolinsa i Dona Čerija.

Eliot Šarp, na albumu „Aggregat“, više u ulozi saksofoniste nego gitariste, u društvu kontrabasiste Breda Džonsa i bubnjara Česa Smita, približava se mejnstrim džezu više nego uobičajeno i predstavlja ritmični i melodični džez u različitim ambijentima i teksturama.

Saksofonista i flautista Marti Erlih predstavlja drugi album svog Rites Quarteta (Džejms Zolar – truba, Henk Roberts – violončelo, Majkl Sarin – bubnjevi) za produkciju Clean Feed. U dominatnim vodama postbapa i bluza, Erlihov lirični rukopis daje plodnu osnovu za slobodne improvizacije muzičara.

U Roterdamu, trio LAMA su formirali dvoje Portugalaca, Gonsalo Almeida (kontrabas) i Suzana Santoš Silva (truba), sa Kanađaninom Gregom Smitom (bubnjevi). Postavljajući svoju muziku između mejnstrima i avangarde, njihov album, uz zanimljivu upotrebu elektronike, predstavlja viziju džeza u 21. veku.

Autor i voditelj emisije je Vojislav Pantić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.