Bašta rođendan

 

Ovaj petodnevni festival džeza okupiće značajna imena domaće džez scene. „Baštom“ će se širiti zvuci klasičnog džeza, diksilenda, swing-a, kabaretskog džeza, bosa nove i fado muzike.  Učesnica ovog festivala biće Nevena Filipović, priznata džez/rok/fado pevačica i profesor pevanja, zatim Maja Klisinski, član etno-muzičke grupe Bilja Krstić i Bistrik orkestra i Jovan Nikolić, profesor klavira i gitare, koji za vreme festivala nastupaju pod imenom Trio Trioritet. Za veče klasičnog džeza zadužen je Maks Kočetov, ukrajinski muzičar koji živi i radi u Beogradu. Poslednjeg dana nastupa Diksilend orkestar, koji je izgradio značajnu karijeru kako u zemlji, tako i inostranstvu. Repertoar ovog jedinstvenog orkestra sa naših prostora čine diksilend džez standardi.

Proslavom 97. rođendana džeza, “Bašta” je jedna od retkih u Beogradu koja neguje džez muziku i ovu posebnu kulturnu manifestaciju. “Jazz Bašta” predstavlja jedinstveno mesto koje okuplja značajna imena domaće džez i bluz scene, među kojima su i Jovan Maljoković, poznati saksofonista, kompozitor i aranžer i Di Luna Blues band.

26. februara 1917. godine Original Dixieland Jazz Band iz Nju Orleansa snimio je i objavio prvu džez ploču, pod nazivom “Livery Stable Blues”. Ovo istorisjko izdanje sadržalo je dva singla i izdato je za “Victor Talking Mashine Company”. Godišnjica izdavanja prve gramofonske ploče sa zvukom džeza prerasla je u jedinstvenu kulturnu manifestaciju koja se obeležava širom sveta.

 

PROGRAM FESTIVALA:

  • 25.02. – 21h – Swing & Latin jazz – Davor Draganić i Golden Strings
  • 26.02. – 21h – Classic Jazz night – Maks Kočetov, Bobana Đorđević, Bojan Turkić
  • 27.02. – 21h – Trio Trioritet (jazz, fado, bossa nova) – Nevena Filipović, Maja Klisinski, Jovan Nikolić
  • 28.02. – 22h – Jazz it up – Rođendansko iznenađenje
  • 01.03. – 22h – Diksilend bend (dixie jazz)

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.