Foto: Elisa Caldana

 

Internacionalni sastav AXIOM džez bubnjara Dejana Terzića, u kome nastupaju renomirani muzičari Bojan Zulfikarpašić, Chris Speed i Matt Penman, održaće 8. i 9. avgusta dva koncerta u beogradskom BAM Klubu (Jevrejska 24).  Bend dolazi u Beograd u sklopu evropske turneje na kojoj promoviše prošlogodišnji album “Silent Dancer”,objavljen za italijansku izdavačku kuću CAM Jazz. Ovo će biti prvo gostovanje Dejana Terzića u našem glavnom gradu, nakon koncerta na Beogradskom džez festivalu 2006. godine.

O svom aktuelnom izdanju Dejan Terzić je rekao: „Silent Dancer je snimljen krajem februara 2020. godine u severnoj Italiji u Udinama, kad smo bili na turneji. Naši koncerti u Trstu i Veneciji bili su otkazani zbog prvog lockdowna u Italiji, ali naša izdavačka kuća CAM Jazz je ipak predložila da snimimo album kao što smo planirali. Tako smo se našli u jednoj neobičnoj situaciji, i mislim da se i na disku čuje da zaista sviramo za naše i druge živote. Možda baš i zbog toga, mislim da je Silent Dancer moj najjači album do sada”.

Dejan Terzić dobio je u međuvremenu i grant od grada Berlina (Deutscher Musikfonds), da komponuje i snimi novi album u istoj postavi, pa će AXIOM tokom aktuelne turneje raditi i na novim kompozicijama.

Grupa AXIOM aktivna je od 2015. godine, a naredne je objavila prvi album “Prometheus”, dok je “Silent Dancer” njihov drugi album. Terzić je prvi put upoznao pijanistu Bojana Zulfikarpašića davne 1983. godine u Beogradu, Chrisa Speeda 1989. godine u Nemačkoj, a Matta Penmana na džez festivalu u Sarajevu 2001. godine, i sa ovim muzičarima je tokom prethodnih godina sarađivao i u drugim postavama. AXIOM u svojoj muzici baštini najbolje tradicije savremenog njujorškog i evropskog džeza, a sviračku izuzetnost muzičara stavlja u svrhu vešto napisanih i pažljivo razrađenih kompozicija, koje pokrivaju širok spektar emocija i delikatnih raspoloženja.

 

Foto: Ulla C. Binder

 

Dejan Terzić rođen je u Banjaluci. Njegova porodica preselila se u Nemačku kada je Dejan imao tri godine. U leto 1991. godine Terzić je otputovao u Vermont Jazz Centar kojim je upravljao legendarni mađarski gitarista Attilla Zoller, a ovaj muzičar pokazao se kao jedna od uticajnijih figura u Dejanovoj karijeri. Po povratku u Nemačku, Dejan je studirao na konzervatorijumu u Vircburgu.

Tokom devedesetih je počeo da niže brojne nagrade: Young Bavarian Jazz Lion (1994/95), Najbolji bubnjar Krakov festivala (1994), Najbolji bubnjar Lajpcig festivala (1995), Najbolji muzičar Međunarodnog džez festivala Oberkohen (1995), Kulturna nagrada Nirnberga (1997), Jazz nagrada grada Minhena (2004) i kao vrhunac, osvojio je najprestižniju nemačku džez nagradu: ECHO jazz nagradu za najboljeg džez bubnjara u ovoj zemlji (2014).

Pored rada na autorskim albumima, snimao je i nastupao kao prateći muzičar sa velikim brojem vedeta savremene evropske i svetske džez scene.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.