dawnofmidi Kada se susretnete sa debi albumom mladih muzičara nepoznatog sviračkog bekgraunda, kao što je to ovde slučaj, i još vidite da je u pitanju marokanskoindijskopakistanska kombinacija u klasičnom klavirbasbubanj šablonu, predrasude su neminovne. Ako ipak pokušamo nekako da ih zanemarimo ostaju pitanja šta je to što ovi momci nude, a da ih može izdvojiti od gomile već etabliranih pijanističkih džez kolektiva, i da li su dovoljno sposobni da privuku pažnju ljubitelja improvizovane muzike koji traže nešto što će ih “uzdrmati” i odvući u nepoznatom pravcu?

Odsustvo očekivanog dovoljno je da zaintrigira za početak. Marokanski pijanista Amino Belyamani, indijski basista Aakaash Israni i pakistanski bubnjar i perkusionista Qasim Naqvi na svom debiju ne nude etnofjužn koktel egzotičnih krajeva odakle potiču. Ali zato je tu punokrvni improvizovani pijanistički džez koji će malo koga ostaviti ravnodušnim.

Snaga, koherentnost i savršen osećaj za nadahnutu improvizaciju čine ovaj neobičan akustični trio primamljivim za muzičke sladokusce. Misteriozni klavirski liricizam, apstraktni ritmovi i elastični zvuci kontrabasa u međusobnoj improvizacijskoj igri, osnovna su žila kucavica muzike ovog benda.

Povezanost i razumevanje aktera je perfektno. Muzičari imaju nepogrešiv osećaj i kada treba stati i umiriti se, i kada nastaviti muziciranje u raznovrsnim kombinacijama, nikako ne zvučeći rastrzano ili nedorečeno. Oni nam predstavljaju s jedne strane suptilnu, osećajnu i duboku, a nasuprot tome i veoma snažnu i dinamičnu muziku. I pored ovih kontrasta, album zvuči kao zaokružena celina lišena besciljnog lutanja i prevelikih “iskakanja” koja vode u besmisao.

Za Dawn Of Midi se može reći da su zahtevni za slušanje, ali ne i depresivni ili uznemirujući. Od samog početka i “izlomljene” teme Phases In Blue, pa sve do kraja i jedanaestominutne hipnotičke In Between, albumom provejavaju tamni tonovi, ali u njihovoj igri prepunoj obrta i skrivenih detalja ova muzika zvuči veoma izazovno.

Skepsa koja je postojala pre susreta sa debijem ovog mladog internacionalnog trojca gubi se već posle prvih taktova i prerasta u pozitivno iznenađenje. Nepoznanica koja ostaje jeste pravac u kome muzičari, sa svakim ponovnim preslušavanjem, odvlače slušaoce u zavisnosti od njihovog senzibiliteta i trenutnog raspoloženja. Jedno je sigurno gde god krenuli sa Dawn Of Midi, avantura je zagarantovana.

 

Amino Belyamani – klavir

Aakaash Israni – kontrabas

Qasim Naqvi – bubnjevi i perkusije

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.