DH Omot Zasigurno najbolji hrvatski poznavatelj jazza, jedan od onih koji ga ne sviraju, ali za njegovu promidžbu čine više od nekih muzičara, Davor Hrvoj – jazz novinar, urednik časopisa Cantus i mnogih TV i radio emisija vezanih uz jazz, urednik značajnog portala jazz.hr – objavio je novu knjigu.

Jazz Conections je logičan nastavak knjige Jazz Reflections koju je Davor objavio 2001. godine i u kojoj također razgovara s mnogim svjetskim jazz imenima, ali ih i vrlo umješno fotografira. Dio tih fotografija možemo vidjeti i ovdje.

Knjiga od 500 stranica prvi je dio; drugi (istog broja stranica) izlazi na proljeće 2011. godine. To nije samo nastavak spomenute knjige Jazz Reflections, kako po konceptu, tako i osobitom Davorovom pristupu  jazz razgovorima s jakim glazbenicima iz cijeloga svijeta, nego je zasigurno i korak dalje u promišljanju jazza kojemu sve novotarije suvremenog doba – ipak ne mogu nauditi.

Trud i entuzijazam Davora Hrvoja mudro su prepoznali u Menartu, gdje su se istinski potrudili (a i hrabrost pokazali, u ova recesijska vremena!) objelodaniti relevantno djelo iz područja koje možda i nema preveliku publiku u nas, ali tematikom kojom se bavi i imenima s kojima Davor razgovara (i fotografira, naravno!) postaje tako lektirom svakog istinskog ljubitelja jazz glazbe.

Kao filigranski pločnici slažu se životne priče, i knjiga postaje poput, uvjetno rečeno, jedne zanimljive povijesti jazza; pričana nekronološki, naizgled bez početka i konca, naizgled bez glave i repa, čak bez autorove namjere da bi to bila povijest jazza. Slažu se te priče, različiti glazbenici, različita vremena, različita mjesta koncerata i prostora gdje su se razgovori odvijali i postaju refleksija jednog vremena kojeg samo sretnici otkriju – jazz vremena u nama i svuda oko nas.

Hrvoj je uspeo stvoriti prožimanje i simbiozu u kojoj tekst i razgovor nadograđuju fotografiju, a već u drugom trenutku ili na nekoj drugoj stranici ta je fotografija odlična ilustracija onoga što nam tekst govori. Gotovo svaki razgovor, gotovo svaki glazbenik nudi jedno svoje poimanje jazza, jedan svoj svjetonazor koji nenametljivo i iskreno stavlja i pred Davora i pred čitatelja. Na nama je odabrati ponešto za sebe iz tih silnih dubina. Stoga je ova knjiga istinska promocija jazz glazbe.Davor Hrvoj

Evo samo nekih od velikana s kojima Davor Hrvoj znalački razgovara, navodeći ih da  se „otvore“ pred njim, da kažu često i ono što možda nisu željeli kazati: Han Bennink, Dee Dee Bridgewater, Dave Brubeck, James Carter, Stanley Clarke, Ornette Coleman, Ravi Coltrane, Al Di Meola, Charles Lloyd, Joe Lovano, Branford Marsalis, Joshua Redman, Sonny Rollins, Archie Shepp, Esbjörn Svensson, Cassandra Wilson, Joe Zawinul i mnogi, mnogi drugi.

Jazz znalcima knjiga će evocirati uspomene na mnoge koncerte ili slušanja omiljenih ploča, a onima koji tek ulaze u svijet jazza, bit će neprocjenjivo vrijedan vodič i priručnik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.