Kristijan Mekbrajd Trio održaće koncert drugog festivalskog dana, 12. novembra u 20.30, a pored poznatog kontrabasiste, trio čine Kristijan Sends (klavir) i Julizis Ovens (bubnjevi).

Kristijan Mekbrajd već dvadeset godina predstavlja jedno od najznačajnijih imena u svetu džeza. Rođen u Filadelfiji, školovan na njujorškom Džulijardu, Mekbrajd je svirao sa najpoznatijim imenima džeza  – Fredijem Habardom, Sonijem Rolinsom, Džej Džej Džonsonom, Čikom Korijom, Herbijem Henkokom i Petom Metinijem. U svetu R&B muzike dokazao se sjajnim aranžmanima za Ajzaka Hejsa, Čaku Kan, Natali Kol, Lejlu Hetvej, kao i za “kralja soula” Džejmsa Brauna. Sarađivao je sa Stingom, Karlijem Sajmonom, Donom Henlijem i Brusom Hornsbijem, sastavom Ruts, muzičarima D’Angelo i Kvin Latifa, legendom opere Ketlin Bitl, bas virtuozom Edgarom Mejerom, i sastavima kao što su Šangaj Kvartet i the Sonus Kvartet.

Proslavio se komponovanjem „The Movement, Revisited“ svite u četiri stava  posvećene najznačajnijim ljudima Pokreta za ljudska prava – Rozi Parks, Malkomu Eksu, Muhamedu Aliju i Martinu Luteru Kingu Džunioru.

Godine 2000. imenovan je za umetničkog dirktora festivala ”The Jazz Aspen Snowmass Summer Sessions”, a 2005. postavljen za kodirektora  Nacionalnog džez muzeja u Harlemu. Iste godine imenovan je za drugog umetničkog direktora džeza Losanđeleske filharmonije.

Kompletnu biografiju Kristijana Mekbrajda i program 16. Pančevačkog Jazz Festivala možete pogledati na sajtu: http://www.kulturnicentarpanceva.rs/index.php?pid=10001

 

***

 

Pančevački Jazz Festival je pokrenut 1998. godine i od tada su u okviru manifestacije nastupali mnogi renomirani svetski izvođači, kao i najcenjeniji džez umetnici domaće scene. Tako je za petnaest godina postojanja festival ugostio poznata imena kao što su: Mike Stern, Dejv Vekl, Keni Geret, Stejsi Kent, Viktor Bejli, Lin Erijel, Bojan Zulfikarpasić, Hubert Tabs i drugi…

Na festivalu se prostor daje i muzičarima poniklim u Pančevu koje decenijama ima svoju džez publiku i izvođače. Festival najčešće prati i izložba fotografija, a 2008. godine objavljena je publikacija posvećena desetogodišnjici postojanja manifestacije. Umetnički direktor festivala je džez umetnik Dušan Ivanišević, a organizator Kulturni centar Pančeva.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.