ivan-blagojevicNa konferenciji za novinare održanoj povodom saopštenja koje je Poreska uprava prosledila medijima, od kojih su neki potpuno netačno u naslove vesti stavili da je direktor Nišvilla „priveden“ ili „uhapšen“ – „zbog sumnje da je utajio porez u iznosu od oko 25.7 miliona dinara“ – što je inače ravno ukupnom budžetu festivala, Ivan Blagojević je izrazio čuđenje zašto poreznici nisu sačekali da se odluči po njegovoj žalbi, pre izlaženja u javnost sa informacijom – i najavio sledeće izdanje festivala od 16. do 19. avgusta 2012. godine.

Formulaciju saopštenja Poreske uprave da je „krivično delo falsifikovanja službene isprave izvršio na taj način što je sačinio, svojim potpisom i pečatom overio PDV prijave neistinitog sadržaja“ – koju su preneli mediji – direktor Nišvilla tumači kao tendencioznu jer poreski inspektor nije naglasio da je Nišville imao pravo i da prihoduje istovetan iznos, te da je jednostavno inspektor mogao da izmeni poresku prijavu zaduživanjem i razduživanjem Nišvilla za isti iznos.

– Država ionako nije oštećena ni za jedan dinar – naglasio je Blagojević i napomenuo da je kontrola terenskog inspektora trajala pet meseci, kao i da je ovo treća krivična prijava u poslednje dve godine prema Nišvillu, a da su prethodne odbačene.

Blagojević kaže da se organizacija ovogodišnjeg festivala pretvorila u horor film „pokušaja poreskog ubistva“ nakon tendenciozne „preventivne blokade“ računa uoči samog festivala, kako bi se, onemogućilo njegovo održavanje – u čemu se, na sreću, nije uspelo zahvaljujući razumevanju drugostepene komisije regionalne Poreske uprave – filijala Niš, koja je usvojila žalbu i deblokirala Nišville pred sam festival. Indikativno je i to da tri prethodne kontrole od strane inspektora iste institucije nisu pronašle ništa od poreskih prekršaja koji je poslednji terenski inspektor utvrdio na preko 50 strana zapisnika, odnosno, rešenja, na kojima je obračunao i kamate na „neplaćene“ dažbine državi za poslednje tri godine, a što je „promaklo“ njenim prethodnicima.

Naravno, nastavlja Ivan Blagojević, ovakvo rešenje ne bi bilo moguće kada bi naši poreski zakoni iz ove oblasti bili precizni, a oni međutim, ostavljaju veliku mogućnost za „slobodno sudijsko uverenje“. Čak i u smislu da je Nišville, ponekada i za svega nekoliko sati koje muzičari provedu u Nišu, dužan da im uplati penzijsko i socijalno osiguranje. Ispada i da je trebalo da povežemo radni staž Solomonu Burkeu koji je, inače, preminuo svega desetak dana posle nastupa na Nišvilu! Takođe inspektor je nedosledan jer obračunava poreze za izvođače čas kao za pravna, a čas kao za fizička lica – zavisno od toga gde može da obračuna veću poresku stopu!

O svemu ovome sam se prethodnih meseci puno konsultovao sa organizacijama i produkcijama koje obavljaju delatnost organizovanja umetničkih i zabavnih programa poput Exita, Beogradske Arene, Sava Centra, Jugokoncerta, Muzičke omladine (…) – ali niko od pomenutih ne plaća sve ono što se Nišvillu stavlja na teret. Zato smo se i dogovorili da preko udruženja festivala hitno podnesemo zahtev za izmenu zakonskih propisa u smislu da se tačno precizira šta se plaća – kako za komercijalne koncerte, tako i za umetničke programe i festivale od nacionalnog značaja.

Zakon takođe ostavlja mogućnost poreskim inspektorima da troškove prevoza, smeštaja i obroka učesnika (na šta se Nišville obavezuje ugovorima i za šta je platio PDV) ubroji u honorare i onda na sve to zaračuna porez na honorar od 20 posto – jer u zakonu stoji: „honorari i ostala davanja umetnicima u zemlji“. Po toj logici u honorare za oporezivanje se može uračunati i iznajmljivanje opreme, montaža bina i tribina, garderoba, toaleta za izvođače, jer kako je obrazloženo u rešenju inspektorke, parafraziram „oni imaju honorare pa neka sami plate smeštaj, obroke… po toj logici – neka sami obezbede gde će se presvlačiti, na čemu će svirati, neka obezbede tribine za publiku….tako da ispada da festival nema nikakve troškove poslovanja iako je na sve te usluge uredno platio PDV.

S druge strane, terenski poreski inspektor nije uzeo u obzir član 17, stav 3 iz ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja koje Srbija (bilo od kada je samostalna država, ili kao država sukcesor SFRJ, SRJ, Državne zajednice SCG) ima sa velikim brojem zemalja. U tom članu i stavu (koji je tipski u ugovorima sa svim zemljama) stoji i da je organizator oslobođen plaćanja poreza i doprinosa državi Srbiji ukoliko je reč o kulturnom programu međudržavne saradnje ili programu koji se većim delom finansira iz javnih fondova države Srbije i/ili lokalnih samouprava. A to je upravo slučaj sa Nišvillom, jer ovaj festival već godinama finansijski podržavaju Grad Niš – u budžetu se planiraju sredstva za Nišville kao javnu gradsku manifestaciju, a finansijsku pomoć, takođe u granicama mogućnosti, pruža i Ministarstvo kulture, koje sa Nišvilom kao manifestacijom od nacionalnog značaja ima potpisan protokol. Takođe finansijsku podršku imamo i od ambasada i kulturnih centara mnogih zemalja.

Ivan Blagojević dodaje da inspektorka nije uvažila neke tako očigledne primedbe na njen zapisnik, pa je tako između ostalih nelogičnosti, i u Rešenju o poreskoj kontroli ostavila stavku da kao troškove prevoza uključene u autorski honorar, treba oporezovati i sponzorstvo od 500.000 dinara koju je uplatio prošlogodišnji sponzor „Lasta“ i na tu sumu platio PDV!

– Inače, svih prethodnih godina Nišville jazz festival je imao permanentnu pretplatu PDV-a između 1,5 do 2 miliona dinara, što su potvrdile prethodne kontrole. Nadamo se da će drugostepeni organ uvažiti našu žalbu i ukiniti Rešenje terenske poreske kontrole – zaključuje direktor Nišville jazz festivala Ivan Blagojević.

14 komentara na “Blagojević demantuje navode optužbe”

 1. Niko ne treba da likuje ,nego da se zapitaju zasto je poreska policija u Nisu,iako je bilo na tone prijava od strane umetnika tek sada reagovala.Kome je to politicki trebalo.
  Kako direktor Nisvilla kaze da nece i dalje placati pdv,mislim da nije u pravu,zato se i desilo to sto se desilo.Danas i kafane moraju da placaju drzavi porez na autorski honorar kada imaju bend koji svira.takav je zakon.
  Sto se tice politickih stranaka ne zelim da komentarisem,znamo da su ga svi podrzavali a da ovo ocekujemo od njega,to nije lepo.
  Ministartsvo kulture Srbije,grad Nis i svi sponzori,mora se znati gde ide novac,nikako da se falsifikuju fakture i tome slicno.

  u svakom slucaju,steta za jazz muziku.

 2. Mislim da nije u redu od strane organizatora Nisvilla prozivati Exit,novosadski festival,beogradski festival,jer niko nije imao finansijsku podrsu kao Nisvill jazz festival.
  Ovaj uzas koji trenutno vlada u Nisu,i dokazi koju je poreska uprava Nisa podigla pred javnim tuzilastvom u Nisu,nije na mestu da svaljuju krivicu na druge manifestacije koje zaista kao entuzijasti
  organizuju jazz festivale.

  s'postovanjem
  Radomir Petkovic

 3. Stvarno se čudim ljudima koji ostavljaju ovde komentare. Prvo, samo je jedan "umetnik" podneo prijavi protiv NIšvila – onaj kome je namera da napravi još jedan "festival" al uz podršku izvesne stranke. A ako je i jedan festival organizovan na entuzijazmu – to je upravo NIšvil, al ovo je Srbija – uspeh smeta drugima.

 4. Ocigledno niste u pravu,mozete da odete kod javnog tuzioca,i videcete da ih ima preko 20,da li ste upuceni koliko je njih davalo iskaze poreskoj policiji.Ali ni to nije bitno.Jedan covek koji zeli da napravi bilo kakav festial,ako je toliko mocan,ne verujem,ni boris Tadic to ne bi uspeo da je zeleo,vi zelite da diskreditujete odredjene ljude.I nikom ne smeta jazz,vec nesto drugo,a to je sto ne zelimo devedesete.Zakon je zakon i niko nije iznad zakona!

  hvala

 5. "Ocigledno niste u pravu,mozete da odete kod javnog tuzioca,i videcete da ih ima preko 20"

  Ja sam potpredsednik niskog reprezentativnog udruzenja muzicara "Muzicki Centar Nis" molim Vas da mi navedete jos koga sem Vlade i Deska – koji su to muzicari potpisani a i njih dvojica se vec gorko kaju jer su prevareni.
  Nemojte da se sluzite obmanama. Upucen sam u sve i znam ko je potpisao i sta i kako.
  Da se zakon postuje verovatno bi zbog klevete vec bili iza resetaka inicijatori ove medijske i politicke hajke.

  Pozdrav

 6. Znaci vec priznajete da ima vise od jednog umetnika.To nisu nikakve klevete,vec su dokumenta objavljena nadleznim organima a na takav nacin vrsiti pritisak,navoditi necija imena u ovako ozbiljnoj sitaciji nije u redu,jer se samim tim vrsi pritisak na ostale umetnike koji mozda imaju nesto da kazu za dalji tok situacije o kojoj tek treba da se raspravlja,a to da li se neko gorko kaje,pretvarate sajt u tracaru.Naravno sada su vam neki drugi krivi.Ovo je demokratska zemlja u kojoj se postuju zakoni,kao sto i vidimo.Ovo je najreprezentativniji sajt jazz muzike u Srbiji.Mozda treba traziti krivce tamo gde je krsen zakon.

  s'postovanjem
  Jovana Mihajlovic

 7. Nemate Vi pojma o čemu pričate…
  Ovo je jednostavno hajka na najbolji festival u Srbiji, sa ciljem da se uguši.
  Greota Božja…
  Oni koji ne misle dobro ljudima koji rade ovaj predivni festival, neka se zapitaju ponekad zašto ne spavaju mirno…
  Eh, zemljo Srbijo, moraš li da uništiš ono najbolje na svom tlu?

 8. Nišville nije prozivao ni Exit niti druge festivale i organizatore, samo je naveden primer da drugi ne plaćaju ono što se traži samo Nišvilu!

  "O svemu ovome sam se prethodnih meseci puno konsultovao sa organizacijama i produkcijama koje obavljaju delatnost organizovanja umetničkih i zabavnih programa poput Exita, Beogradske Arene, Sava Centra, Jugokoncerta, Muzičke omladine (…) – ali niko od pomenutih ne plaća sve ono što se Nišvillu stavlja na teret. Zato smo se i dogovorili da preko udruženja festivala hitno podnesemo zahtev za izmenu zakonskih propisa u smislu da se tačno precizira šta se plaća – kako za komercijalne koncerte, tako i za umetničke programe i festivale od nacionalnog značaja."

  Ivan Blagojević, direktor

  Finansisjska podrška za većinu drugih festivala je definitivno veća, bojim se da niste dobro informisani!!!

  Alo bre ljudi, trgnite se malo!
  Da li ste svesni svog okruženja, gde živite? Imate li i trunku ponosa ili slepo verujete medijima i državi???

 9. oups, okliznu se gazda…
  organizovanje festivala je jedna složena profesija, i najbolje je prvo dobro i pošteno tretirati muzičare, barem tu ne zeznuti stvar, jer muzičarska je muka pregolema…

 10. Zelim kao strucnjak da objasnim sta se sada desava u Nisu.
  Naravno sada su odredjenim direktorima jazz festivala krive druge osobe,
  juce su ponovo pokazali svoj obraz,i dobro je sto u ovoj zemlji ima zakona.
  Ko je kako poslovao i sta je radio,o tome ne zelim da pisem,niko nista nije zeleo da unisti,to se samo od sebe unistilo.
  Nisvill je imao odlicnu fasadu,nazalost temelji su bili kakvi su bili,nadam se da ce ih mozda poboljsati.
  Ali imam moralnu obavezu i duznost za poklonike dzez muzike da kazem par recenica i za istoricare dzeza koje prate srpsku dzez scenu.
  Spominjati osobe koje nisu medju zivima tacno 20 godina,ne zelim na ovom sajtu da upotrebm adekvatnu rec,ali prevazliazi granice ne samo morala,etike i socijoloskog medjuljudskog odnosa,vec jedan presedan za koji nisam verovao da postoji i da ce se ikada dogoditi bilo kom umetniku,a narocito umetniku koji nije medju zivima tacno 20 godina,nisliji koji je dobio najveca priznanja Srbije,Jugoslavije, i Austrije,mr.Bratislav Bata Anastasijevic,profesor muzike,umetnik koji je bio stipendista belgijske kraljevske vlade i magistrirao modernu muziku u Lijezu(Belgija),umetnik koji je diplomirao na beogradskoj muzickoj akademiji,i magistrirao jos jednom u Sarajevu na temu "postanak i razvoj stila u srpskoj dzez muzici",profesor na filozofskom fakultetu u Nisu, kompozitor,pijanista,dirigent,aranzer,osnivac velikog "naissus jazz orkestra"big band,vodja kombo jazz orkestra,vodja vokalnih i instrumentalnih kvarteta,sexteta,okteta,inicijator i jedan od osnivaca niskog "naissus jazz festivala",osnivac brojnih festivala u Nisu i jedan od organizatora NIMUS-a-niskih muzickih svecanosti,koje se vec 40 godina uspesno organizuju ,autor knjige "ogledi o dzezu",gde su rezenzenti Vojislav Bubisa Simic,Svetolik Jakovljevic i drugi u samoj knjizi napisali da je Srbija,poklonici dzez muzike da su srecni na takvom teorijskom objasnjenju i analizi dzez muzike,recenzent izdavacke kuce"Diskos" koja je licencirano objavljivala ploce svetskih dzez umetnika.
  Srbija,Jugoslavija,Nis znaju da cene umetnike pa su mu dodelili najveca moguca priznanja koji jedan umetnik moze da dobije u nasoj zemlji,ja ih ovom prilikom necu nabrajati,ali bih zamolio odredjene ljude da ako zele,malo da obrate paznju na presedane i izjave koje daju pojedinim novinama.

  srdacno
  Dragoslav Mitic

 11. za postovaoce dzeza,

  danas se ponovo dogodio presedan,koje su internet novine juzne ve… izdale,
  doziveli su dzez muzicari da se pozivaju na linc,objavljivanje njihovic slika i imena,i spominjaticelu porodicu Anastasijevic,jer se iz konteksta nazire da su zapravo oni krivi sto je Nisvill tyrenutno to sto jeste,a sami ste falsifikovali isprave i lazne pecate i sada objavljujete imena koji jedini pored vas kao velika organizacija nastavljaju sa,kako je bar ove godine najavljeno skromnim "naissus jazz festivalom".D javno pozivate na linc i da pominjete mog kolegu,samo cu reci da nijedan umetnik iz Nisa nije dobio veca priznanja od Srbije,Jugoslavije.Teks koji direktno preti i proziva umetnike na linc,umesto da cutite vi se usudjujete da pretite pre predstojeci festival.
  sto vi njih ne tuzite,ako su nesto skrivili.
  moracu malim slovima..ivane blagojevicu ,ovaj vas tekst ostace upamcen,kao dekadentnost "kulture"kojom se vi bavite.Ovo vam je narusilo ugled,barem kod strucnjaka,mladje generacije i ne poznaju Brtislava Batu Anastasijevica,koji je pre svega bio muzicar kklasicne"ozbiljne muzike,pa se kasnije poceo baviti jazz muzikommjavne pretnje i objavljivanje slika i imena i kako su oni krivi da su unistili Nisvil.
  sam si ga unistio!

 12. Direkcija Nisvilla tuzila je Tanjug zbog takozvanog objavljivanja netacnih informacija,kako je navedeno zbog hapsenja direktora Nisvilla.
  Direktor Nisvilla je,kako kaze u svom tekstu,da nije imao ovlascenja na tudje redne brojeve festivala,jer mu nijedan osnivac nije dao ovlasvenje,i ako je to napisao,zelim da pitam,zasto je prosledjivao svim novinarima informacije netacnog sadrzaja.Ja se bavim cinjenicama.
  Ako vam niko nije dao ovlascenje,a vi ste se pri tom usudili da svima prosledjujete neistine,pa hajde da vidimo ko je koga obmanjivao vise od decenije.
  Odredjeni internet portali objavili su da je ove godine 28 Nisvill jazz festival,dok je pri Nisvill odrzan 1995.godine.
  Kako ce te javnosti objasniti.Kako i zasto ste prosledjivali netacne informacije,a to sto ste tek u maju odlucili da Nisvil ide pod sloganom "Nisvill 2011",moze se i o tome polemisati,zbog cega.

  s'postovanjem

 13. Direktor Nisvilla treba da se izvini javno svim medijskim kucama u Srbiji,javnosti sto smo svi prenosili netacne informacije,pri tom iako je bio pitan vise puta,on je i dalje tvrdio,ne samo da je cetvrt veka Nisvilla vec je,koje sam ja podatke sakupio od 1998.godine iznosio dezinformacije svim medejskim kucama kada je u pitanju istorijat Nisvilla.
  Ako se zbog necije nenamerne greske tako sprovodi zakon,ne znam onda kako da objasnim da smo od vas dobijali lazne informacije,samo sto je ovde razlika,da ste svesno iznosili neistine,sto je jedan potpuno drugi nivo iznosenja netacnih informacija.
  Znaci svesno su plasirane dezinformacije.
  Ako ce se moralisati,u redu,to je pravo svih nas,onda se i vi tako izvinite i povucite se sa vaseg mesta,jer ste nam 14 godina na svim press konferencijama iznosili lazi,ili podatke koji nisu tacni.

 14. U Becu na internet portalu i u odredjenim umetnickim krugovima,govori se da je podneta tuzba protiv ministra kulture Srbije,gradonacelnika Nisa,direktora Nisvilla za organizovani kriminal,iz razloga sto je ministar kulture dao izjavo da ce ministarstvo kulture dodeliti preduzecu Nisvill dodatnih 5 miliona dinara,dok je grad Nis obecao 20 miliona dinara.Da podsetim da je optuznica protiv direktora Nisvilla podignuta pred osnovnim javnim tuzilastvom u Nisu,za sta je policija otkrila vise od 30 miliona dinara utaje poreza,koje je direktor zeleo da prikaze na osnovu laznih pecata i isprava de je taj iznos i uplatio.
  U izvestaju se navodi da ni minstar ni vece iz Nisa koje je se odlucilo na takav potez o finansiranju preduzeca,koje je pod sumnjom i da je istraga jos uvek u toku.Inace direktor Nisvilla se zalio na poreskog inspektora,kako nije znao da vrsi kontrolu,i da dok seproces ne zavrsi niko po zakonu ne sme tom preduzecu da uplati ni dinara,ili osoba koja ja na celu organicaije Nisvilla
  Spominjenje se i tuube protiv javnog tuzioca iz Nisa i zamenika javnog tuzioca koji je po zakonu morao da pozove bar nekog svedoka,a ima ih,kako je navedeno oko 5 hiljada,sto tuzilastvo nije ucinjeno,te se smatra da se ne sme imati poverenje u sudske institucije Srbije i da ce konacno odrediste biti medjunarodni sud,i da ce se tuziti bivsi ministar kulture Srbije Nebijsa Bradic,sadasnji ministar Predrag Markovic,gradonacelnik Nisa Milos Simonovic,zamenik javnog tuzioca u Nisu,cije ime nije precizirano i nacelnik poreske policije u Nisu,cije ime takodje nije objavljeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.