Aziza-Mustafa-Zadeh-710x470

 

Trio koji čine Aziza Mustafa Zadeh (klavir, vokal), Ralf Cetto (bas), i Simon Zimbardo (bubnjevi) nastupiće na sceni „Jovan Đorđević“ od 22h, a cena ulaznice je 1500 dinara. Ovaj koncert je deo programa „NOMUS 2014“ u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada.

Prodaja ulaznica je na blagajni Srpskog narodnog pozorišta (Pozorišni trg 1, tel.021/520-091) radnim danima od 10,00 i subotom od 14,00 časova,  do početka koncerta.

 

Biografija:

Rođena u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, Aziza je ćerka slavnog, rano preminulog pijaniste i kompozitora Vagifa Mustafe Zadeha, čuvenog i po tome što je na najkreativniji način pronalazio i gradio vezu između džeza i tradicionalne azerbejdžanske muzike, poznate kao mugam. U njenom školovanju i umetničkom razvoju presudnu ulogu imala je majka Eliza Mustafa Zadeh, klasično, za belkanto pripremana, pevačica i glumica iz Gruzije (s ogromnim rasponom glasa od tri oktave), članica Gruzijske, a onda i Azerbejdžanske filharmonije, kao i džez ansambala „Sevil“ i „Mugam“.

U najranijem detinjstvu Aziza se obrazovala u plesu, crtanju, pevanju i vokalnoj improvizaciji, a posebno su se isticali njen veliki dar i zanimanje za klavir. Studije instrumenta započela je takođe veoma rano, i uprkos  velikom interesovanju za kompozicije Baha i Šopena, ubrzo je u prvi plan izbio njen veliki talenat i za klavirsku improvizaciju.

Posle iznenadne očeve smrti, koja ga je zadesila na koncertnom podijumu u 39. godini, brigu o školovanju i daljem muzičkom odgoju 10-godišnje devojčice preuzela je majka, napustivši svoju pevačku karijeru i postavši i prvi menadžer svojoj kćeri, ali i prvi kritičar njernih kompozitorskih ostvarenja i diskografskih zapisa; s odličnim muzičkim obrazovanjem, ali i s iskustvom u džez muziciranju, imala je izuzetan uticaj na njenu umetničku karijeru. Tako je Aziza već u 17. godini pobedila na Klavirskom takmičenju „Telonijus Monk“ u Vašingtonu, snimila prvi kompakt-disk i svirala neke od Monkovih kompozicija, ali u svom ličnom stilu, inspirisana azerbejdžanskim „mugamom“.

Ubrzo se s majkom preselila u Nemačku, usmeravajući sopstveni razvoj u osobenom muzičkom pravcu. Prvi album objavila je 1991, naslovivši ga samo ličnim imenom Aziza Mustafa Zadeh i odmah pokazala da se radi o izuzetno svestranoj umetnici, neobičnog, kvalitetnog i vrednog glasa, koja kombinuje i sledi put fuzije etničkih korena svog porekla s klasičnom muzikom i džez improvizacijom. Već 1993. osvojila je „Echo“ i Džez nagradu Udruženja nemačkih fonografa. Svojim impresivnim talentom privukla je grupu eminentnih džez muzičara i tako je 1995. godine nastao kompakt-disk Danse of Fire.

Sarađivala je i s gitaristom Alom di Meolom, kontrabasistom Stenlijem Klarkom, bubnjarom Omarom Hakimom i saksofonistom Bilom Evansom, a onda još jednom realizovala album, očigledno prožet njenim jedinstvenim muzičkim interesovanjima. U jednom od novijih programa Aziza povezuje svoja originalna kompozitorska ostvarenja, operske arije Verdija, Pučinija, Boita, Hendla, Rimskog-Korsakova, Ravela, Murorgskog i drugih autora sa svojim spontanim klavirskim improvizacijama.

Njene genijalne stvaralačke i izvođačke sposobnosti možda najbolje opisuje i čuveni di Meola, koji kaže: “Meni njena muzika znači mnogo više od pravog džeza jer ono što ja čujem jeste njena kultura. Ja čujem Azerbejdžan“. A mogli bismo dodati i da su Azizine kreacije i jedinstven omaž i nastavak životnog dela i rada njenog oca, nezaboravnog Vagifa Mustafe Zadeha.

 

 

5 komentara na “Aziza Mustafa Zadeh Trio u Novom Sadu”

 1. Pa zasto en dodej u BEOGRAD//… ok neka dodje u novi sad ali zasto en u Bg. Why didnt you come to Belgrade, you would have much biger audience…

  1. Ivan, I wish next time she comes to Belgrade 🙂 because you are right, she would have bigger audience in your capital… But Novi Sad is also a city of art and music and I am confident our Aziza will give a splendid concert in NS 😉

 2. Bak is right.
  The concert was fantastic and many people from Belgrade have been in Novi Sad, it is not far, man.
  Congratulations to MONS to be brave enough to invite her before the others.
  Great artist, great music, completly diva like.
  Other jazz festivals in Serbia, it is your turn now 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.