Frank Rosaly

Finlison je formativne godine proveo u čuvenoj postavi Five Elements svog mentora i saksofoniste Stiva Kolmena. Debitovao je u bendu već sa 18 godina, da bi, nakon dugogodišnje saradnje s legendarnim muzičarem, počeo da svira s drugim talentovanim protagonistima savremenog džeza, kao što su saksofonista Stiv Leman, gitaristkinja Meri Halvorson ili pijanista David Vireles. Posle 13 godina stažiranja, objavio je svoj prvi bendliderski album Moment and the Message sa sastvom Sicilian Defense, koju uz Finlisona i Virelesa, čine gitarista Majls Okazaki, basista Kit Viti i bubnjar Demion Rid.

Kao pasionirani šahista, Finlison je svojoj postavi dodelio ime po poznatom šahovskom otvaranju – Sicilijanska odbrana. Na ovim koordinatama je moguće detektovati i njegovo stilsko opredeljenje – sklonost ka zamršenim kompozicijama i kompleksnoj ritmici. S druge strane, Finlison je trubač veoma čistog i prodornog tona, koji ne poseže često za prigušivačima i drugim zvučnim efektima tipičnim za ovaj duvački instrument. I ostatak kvinteta mahom svira veoma jasno i precizno, bez energetskih rafala, te je aranžerski fokus na složenom odnosu harmonija i ritmova.

Bubnjar Frenk Rozali jedan je od stožera čikaške avangardne džez scene 21. veka, nastale na osnovama koje je postavio saksofonista Ken Vandermark. Radi se o ambicioznom miksu hard-bapa, diskretnih upliva fri-džeza, i savremene kompozicije. Jedna od bitnih karakteristika scene je i snažan kolektivni duh, te veliki broj postava u kojima se smenjuje 10-15 ključnih muzičara mlađe i srednje generacije. Čikaški džezeri se oslanjaju i na dobro organizovanu klupsku infrastrukturu koju unapređuju sami muzičari, te na legendarnog izdavača Delmark Records, koji je objavio i Rozalijev diskografski prvenac koji večeras slušate

Na albumu Cicada Music pomenuti kolektivizam u punoj meri dolazi do izražaja. Rozalijeve kreativne ideje kreću se dobro utabanim stazama, koje oslonac pronalaze u osobenim sviračkim stilovima članova seksteta. Kao muzičari sa najvećim renomeom u bendu, i ovde se nameću saksofonista Kif Džekson i vibrafonista Džejson Adaševic, dok je formacija s tri duvača upečatljiva već sama po sebi. Dopunjuju je klarinetista Džejms Flazon i bas klarinetista Džejson Stajn, koji uz basistu Džejsona Rebkea, forsira niske frekvencije i donosi dramatičnost Rozalijevim kompozicijama.

Autor emisije: Nikola Marković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.