ahmad jamalJazzWeek je nedavno objavio “Top 100” listu albuma za 2010. godinu, na osnovu tradicionalnog istraživanja slušanosti 98 džez radio stanica u SAD. Na prvom mestu se našao Ahmad Jamal, dok su drugo i treće mesto zauzeli Trombone Shorty – Backatown i John Pizzarelli – Rockin in Rhythm: A Tribute To Duke Ellington.

Upoređujući tendencije na američkom radiju sa listama Jazz Timesa, glavni i odgovorni urednik ovog lista Lee Mergner zaključuje kako su radijske stanice mnogo više orijentisane ka mejnstrimu. Albumi Johna Pizzarellija, Curtisa Fullera, Mike LeDonnea, Stevea Hobbsa, Johna Steina i Kennyja Burrella zauzeli su visoka mesta po slušanosti na radiju, dok se uopšte nisu našli na listama kritičara Jazz Timesa.

Sa druge strane, prvoplasirani i drugoplasirani sa liste renomiranog magazina, Jason Moran i Charles Lloyd, zauzeli su 27. i 65. mesto po slušanosti na radijskim stanicama. Trećeplasirani album na Jazz Times listi, Rudresha Mahanthappe i Bunkyja Greena, nije se plasirao ni među prvih 100 na radiju.

“Top 100 zaista ima tendenciju ka mejnstrimu. To je trend već dugi niz godina. Ali ne mislim da to nužno pokazuje kako džez radio postaje sve konzervativniji. Ako pogledate nedeljne Top 50 liste, videće da je predstavljeno puno izdanja koja nisu mejnstrim, premda ne u brojkama koje će ih dovesti na godišnju Top 100 listu. Tokom godine će oko 700 albuma dospeti u nedeljnih Top 50”, objašnjava Ed Tresfger, urednik i izdavač JazzWeeka, te dodaje da autori emisija obično imaju mnogo širi ukus od onoga koji prezentuju u etru, ali moraju da budu svesni svoje ciljne publike.

Konačno, Mergner zaključuje: “Ni ne pokušavajte da uporedite afinitete kritičara i radijskih urednika sa listama najprodavanijih albuma godine. Prvo, drugo i treće mesto na Billboardovoj listi za 2010. su zauzeli albumi Michaela Bublea, Harryja Connicka Jr-a i Barbre Streisand, a niko od njih se nije pojavio ni na Jazz Timesovoj ni na JazzWeekovoj listi najboljih albuma u 2010-oj”.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.