Billy Cobham et John McLaughlinPo već odavno uhodanom obrascu koji je festival u otmenom švajcarskom gradiću na obali Ženevskog jezera promovisao u žanrovski šarenu muzičku svetkovinu, 45. izdanje Montreux Jazz Festivala (1-16. jul) ponudiće još jedan eklatantan miks talentovanih muzičara i najvećih zvezda.

Šta god neko mislio o njemu, festival u Montreu je mesto na koje su se mnoga od najvećih džez imena najradije vraćala. Ne (samo) zbog honorara, već i tretmana na koji tamo nailaze, prisnog odnosa sa publikom koja koncerte u intimnom okruženju prati sa toliko entuzijazma da muzičari na sceni po pravilu daje uvek najviše. O tome svedoče mnogobrojni audio i video zapisi sa oznakom „Live at Montreux“, koji su često među najboljima u diskografiji mnogih muzičara.

Ono čime se Montreux Jazz Festival posebno ponosi jesu ekskluzivni koncerti, kakvih je u prošlosti bilo mnogo. Jedan od takvih koji se s nestrpljenjem očekuje biće prvog dana, kada će Carlos Santana i John McLaughlin otvoriti festival programom nazvanim “Invitation to Illumination”, a na kojem će po prvi put na koncertu svirati kompozicije sa njihovog zajedničkog albuma „Love Devotion Surrender”, snimljenog još 1973. godine kao posveta Johnu Coltraneu!

Inače, dvojica gitarista biće dva dana kasnije među specijalnim gostima i na koncertu B. B. Kinga na istom tom mestu.

Osmišljen je i poseban koncert kojim će 5. maja biti obeležen 75. rođendan uticajnog producenta Tommy LiPume, a na kojem će nastupiti George Benson, Diana Krall, Randy Crawford, Dr. John, David Sanborn, Larry Goldings, Christian McBride, Lewis Nash, Joe Sample…

Dan ranije George Benson će biti u glavnoj ulozi i u još jednom ekskluzivnom festivalskom događaju, kada će uz pratnju simfonijskog orkestra svirati kompozicije sa svog Gremijem nagrađenog albuma „Breezin“.Herbie Hancock

Jedan od glavnih festivalskih džez događaja ovog leta u Evropi biće serija „Tribute to Miles“ koncerata Marcusa Millera, Herbieja Hancocka i Waynea Shortera. Obeležavajući 20 godina od smrti Milesa Davisa, koji je u Montreu svirao čak osam puta, koncerti su zamišljeni koliko kao posveta Milesovoj muzici, toliko i kao svedočanstvo o njegovoj potrebi da se stalno menja, da bude uvek drugačiji. U Montreu će ova trojica džez velikana 13. jula predstaviti program koja pokriva sve faze Milesove karijere, a uz njih će na sceni biti još mladi trubač Sean Jones i bubnjar Sean Rickman.

Izgleda da ni jedan veliki festival ne može bez latino začina, a to je još od 80-ih godina jedan od prepoznatljivih sadržaja Montreux Jazz Festivala. Tako će zvuci Brazila ove godine dominirati Montreom 9. jula, a zvezde tog dana biće Ana Carolina i Maria Gadu.

Dok Sting bude 11. jula Švajcarcima predstavljao svoj usimfoničeni program hitova, u Miles Davis Hallu će Erik Truffaz sa svojim kvartetom predstaviti publici dvoje zanimljivih mladih pevača – Sly Johnsona i Sophie Hunger.

Od strane PR sektora svoje diskografske kuće proklamovani „princ crne muzike“, Seal se po četvrti put vraća u Montre 12. jula, kada je na programu i restaurirana postava Return To Forever IV, gde su uz Chick Coreau još Jean-Luc Ponty, Stanley Clarke, Lenny White i Frank Gambale.

Festival će 16. jula zatvoriti Deep Purple, čija je karijera zauvek ostala vezana za Montre ne samo zato što su 1969. godine bili prvi koji su jedan džez festival otvorili ka novim muzičkim žanrovima, već i zbog hita „Smoke On the Water“, inspirisanog požarom koji je izbio za vreme koncerta Franka Zappe u Montreu 1971. godine i u kojem je do temelja izgoreo kazino u kojem se festival do tada održavao!

Erik Truffaz
© Daniel BalmatUz učešće brojnih muzičara sa svih strana širokog žanrovskog spektra, od Lize Minnelli i Rickyja Martina, preko Bootsyja Collinsa i Femija Kutija, pa do Jamesa Blakea, Guano Apes, Stinga i Pola Simona, Montreux Jazz Festival je bez sumnje jedna od najšarenijih muzičkih fešti na planeti, a da bi ste stekli kakvu-takvu sliku šta će se sve tamo dešavati tokom tih 16 dana, najbolje je posetiti zvanični festivalski sajt: http://www.montreuxjazz.com/2011.

Konačno, nije na odmet napisati da od 12 mesta na kojima se održava program 45. Montreux Jazz Festivala, ulaz je slobodan na 10! A tu možete pronaći na desetine izuzetno zanimljivih koncerata koji zaokružuju sliku o festivalu gde tradicionalnog džeza nije ostalo previše, ali gde i dalje dominira slobodoumna otvorenost duha koja je džez svojevremeno i učinila neodoljivim muzičkim izrazom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.